Ще се провали ли ремонтът на моста на Кольо Фичето край Бяла?

0
Заради скока на цените на строителните материали, фирмите отказват да започнат работа
Заради скока на цените на строителните материали, фирмите отказват да започнат работа

Ремонтът на моста на Кольо Фичето при Бяла край Русе може да се провали, ако финансовите параметри на проекта не бъдат преизчислени

Заради скока на цените на строителните материали, фирмите отказват да започнат работа. От Общината се надяват договорените 8 милиона лева европейско финансиране да не бъдат загубени, предава БНТ.

Каменният мост над река Янтра, съграден от майстор Кольо Фичето, е признат за архитектурен шедьовър с национално културно значение. Той обаче от години се руши и дълго време не се намериха пари да се ремонтира това уникално съоръжение, устояло близо 150 години на природните стихии. И когато проектът за реставрацията му най-после получи европейско финансиране, отново се появи проблем.

"Цената на арматурата е поскъпнала в пъти. Преди година беше около стотина лева, сега е 250-280 и я няма. Тука има също много алуминиеви елементи, стоманени елементи, конструкции в музейната част. И просто се получиха едни дисбаланси, не само тука, във всички европейски проекти", каза Димитър Славов, кмет на Община Бяла.

А проектът е много амбициозен - мостът на Кольо Фичето да бъде реставриран, да има 3D мапинг шоу, да се изгради музей, посетителски център, за да стане привлекателно място не само беленчани, но и за туристите. А местните и сега често идват на моста, защото е важна част от традициите на общността.

Кметът на Община Бяла Димитър Славов обаче има надежда, че ще срещне разбиране и подкрепа от страна на държавата.

"Общината вече се е ангажирала с заем милион и половина. Ако не се индексират подобен тип европейски проекти между 30-40 процента, стават практически неизпълними. И се надяваме да се намери формула", каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари