Община Бяла чака евросредства за реставрация на моста на Кольо Фичето

3
Местят паметника на Кольо Фичето
Местят паметника на Кольо Фичето Видео: БНТ

Продължава да се руши мостът на Кольо Фичето край Бяла.

Основен ремонт не му е правен от 45 години. Той е паметник на културата от национално значение.

От община Бяла очакват до 3 месеца проектът за реставрация да бъде одобрен за финансиране. Максималната сума, която се отпуска по програмата „Региони в растеж", е 4,5 млн. евро, информира БНТ.

Самоукият майстор Фичето построява моста над Янтра преди 152 години с помощта на ковачи от Габрово и дърводелци от Трявна и Дряново. През 1897 г. голямо наводнение срутва част от моста. След 25 години на нейно място е направено бетонно съоръжение. С времето обаче оригиналният мост се руши, а красивите му каменни орнаменти дори не се забелязват. Въпреки това той продължава да привлича не само чуждестранни туристи, а и посетители от България.

Генчо Нанев - жител на Казанлък: Мостът е красив сам по себе си, но видимо има нужда от ремонт. Състоянието му не е от най-чудесните.

Средствата, които са необходими за реконструкцията на моста, не са по силите на малка община като Бяла. Затова тя кандидатства за европейско финансиране.

Димитър Славов - кмет на община Бяла: След 10-месечно чакане, това е добрата новина, беше съгласуван проекта с националния институт за недвижимо културно наследство.

Освен реконструкция на целия мост проектът предвижда паметникът на Кольо Фичето да бъде преместен на висок хълм.

Димитър Славов - кмет на община Бяла: Ще бъде осветен и ще се вижда от много далече и отделно се предвижда един уникален музей за живота на майстор Кольо Фичето и целият музей ще бъде повдигнат, че ако дойде голямата Янтра, да минава под музея.

3Д мапинг проектори ще излъчват звук, светлина и картина. Жителите на Бяла се надяват целият комплекс около моста да се превърне в туристическа атракция от национално значение, а заедно с това да се оживи и градът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари