Морето погълна над 400 души за десетилетие

0
415 души са се удавили във водите на Черно море за последните 10 години
415 души са се удавили във водите на Черно море за последните 10 години Снимка: БЧК - Созопол

415 души са се удавили във водите на Черно море за последните 10 години

Това сочи статистиката на Министерството на вътрешните работи, което прави средно на година над 40 случая. Най-много са случаите през 2016 г., когато морето е погълнало 53 души, предава NOVA.

Последните години тази статистика намалява, т.е. удавените стават все по-малко. Причината, на която се дължат тези трагични случаи е на първо място непознаване на морето, на дъното, на морските течения, на слабата плувна култура на голяма част от хората, на физическото им състояние, т.к. голяма част от удавените настъпват следствие на инсулти, инфаркти и свързани с физическото състояние на даден човек. Не на последно място алкохола, който се употребява. Голяма част от случаите, след направена аутопсия на жертвите, се установява голямо количество на алкохола в кръвта”, посочи Николай Иванов, експерт по водноспасителна дейност.

Спасителите апелират плажуващите да се вслушват в техните препоръки. "В събота и неделя беше изключително бурно морето, за разлика от сега. Имаше и доста повече хора, заради фестивал. Голяма част от тях бяха от вътрешността на страната. Един от случаите беше точно такъв - с господин от София. След пореден път на неспазване на флаговата и сигнализацията от спасителите, той влезе вътре във водата, попадна в мъртво течение и се наложи двама от колегите да влизат да го спасяват", каза старши спасителят Жельо Костадинов.

"След като излезе каза: "Аз не знаех, че толкова бързо става". Не е задължение на хората да знаят, затова са поставени на охраняемите плажове спасители, компетентни лица, които знаят какво правят. И затова е флаговата сигнализация. Те просто ги пренебрегват и са изключително арогантни, никой не спазва правилата и това е резултатът", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари