Модерно робство в Белгия: трафик на хора в химическата компания „Бореалис“

2
Проблемът с експлоатацията на чуждестранните работници на белгийските строителни обекти не е нов
Проблемът с експлоатацията на чуждестранните работници на белгийските строителни обекти не е нов Снимка: БТА

Проблемът с експлоатацията на чуждестранните работници на белгийските строителни обекти не е нов

На строителна площадка на химическата компания „Бореалис“ (Borealis) бяха открити 55 работници - филипинци и бенгалци, които са били експлоатирани и вероятно са жертви на трафик на хора. Службата по труда в Антверпен провежда разследване. Профсъюзите от своя страна искат свикване на специален работен съвет, за да получат повече обяснения от „Бореалис“. Това предаде специално за БТА белгийската агенция Белга.

Това е случай със сериозни размери - нещо, което е рядко виждано в Белгия.

„И все пак това е само върхът на айсберга, защото според Световния индекс на робството около 23 000 души в нашата страна са жертви на експлоатация или модерно робство, казва министър Ван Куикенборн.

"Твърди се, че жертвите са били наети от изпълнителя „ИРЕМ-Понтичели“ (IREM-Ponticelli) с унгарски работни визи, някои от които са изтекли, и са работили шест дни в седмицата само за 650 евро на месец", пише [вестник] „Де Тейд“ (De Tijd).

"Те също са живели в ужасяващи условия в индустриална зона в Дюрне", съобщава „Газет ван Антверпен“ (Gazet van Antwerpen). Според министър Ван Куикенборн някои от жертвите вече са разпитани, а други предстои да бъдат разпитани. Министърът използва случая, за да подчертае факта, че политиците обръщат твърде малко внимание на проблема. Настоящото правителство иска да предложи решение на това, като се съсредоточи върху три области: превенция, разкриване, наказателно преследване и съдене и помощ.

За Общата федерация на труда на Белгия (FGTB) проблемът с експлоатацията на чуждестранните работници на белгийските строителни обекти не е нов.

„Това продължава от 20 години“, казва профсъюзният секретар за Антверпен Том Веркамен, но според него нещата са „ескалирали“ през последните години и този случай е само върхът на айсберга.

„Строителната индустрия вече има 30 процента командировани работници, което представлява 90 до 100 000 души“, казва той. Европейската директива за командироване на работници предвижда, че тези работници трябва да получават минималната работна заплата в приемащата страна, както и други права по отношение на здравето и безопасността на работното място, периодите на почивка и отпуските.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари