Модернизираха пожарните служби в Русе и Гюргево

0

По думите на областния управител Данаил Ковачев проектът е сред най-значимите инициативи в сферата на сигурността в региона през последните години

Завърши международният проект, благодарение на който бяха инвестирани евросредства в модернизиране на материалната база и повишаване на професионалната квалификация на пожарникари от Русе и Гюргево. На официалната пресконференция, която се проведе днес в Русе, присъства и областният управител Данаил Ковачев. Той посочи, че проектът е сред най-значимите инициативи в сферата на сигурността в региона през последните години. „Благодарение на модерното виждане на русенската дирекция за пожарна безопасност и защита на населението, на нашите румънски партньори и подкрепата от страна на Европейския съюз, бе постигнат подобен впечатляващ резултат“, каза Ковачев, сподели още областният управител. Той бе категоричен, че проектът освен за подобряване условията на труд е допринесъл много и за надграждане на досегашните взаимоотношения между институциите от двете страни, като отбеляза, че е силно впечатлен в от подготовката и мотивацията на огнеборците. Той бе категоричен, че ръководената от него институция ще продължи по всякакъв начин да подпомага реализирането на проекти, които са с реална насоченост към хората.

На събитието присъстваха редица представители на държавната и местна власт, както и на академичната общност. Сред тях бяха заместник-директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Любомир Баров, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Елисабета Михалча, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Пламен Първанов, директорът на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Светослав Войчев, директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ към Община Русе Георги Игнатов, както и гл. ас. д-р Наталия Венелинов от Русенския университет „Ангел Кънчев“, а също и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Старши комисар Баров сподели, че проектът е бил изключително важен, защото благодарение на него Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе е била напълно обновена и реновирана по начин, по който всяка подобна европейска институция би трябвало да изглежда.

От румънска страна благодариха на екипа по проекта за отдадеността и определиха реализирането му като уникално за двете страни. Според тях той е изисквал голяма мобилизация на труд и усилия. Те подчертаха и съществената роля на Лили Ганчева за неговото изпълнение.

„Както винаги университетът продължи да бъде онзи партньор и най-вече приятел, който подкрепя всички усилия, свързани с развитието на града и региона“, каза гл. ас. д-р Наталия Венелинова. Тя заяви още, че постигнатото от проекта е повод за гордост.

На събитието беше и бившият директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов, по чието време е стартирал проекта. Той сподели, че е изключително доволен от добрата екипност и оперативна готовност на колегите си за работа в полза на обществото. „Поздравления за отличното партньорство с румънските власти, което винаги е било на много високо ниво“, допълни още той и изрази надежда сътрудничеството между институциите от двете страни на река Дунав да продължи и занапред.

Днешната инициатива бе част от предвидените дейности по проект „Инициативи за безопасен регион: окръг Гюргево и област Русе“, финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния – България. Благодарение на проекта Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Русе е основно ремонтирана и всички помещения в нея са цялостно преоборудвани, така че да отговорят на съвременните европейски изисквания. Реализирани са мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградата, като е положена външна топлоизолация, подменена е дограмата, изградени са нови двускатни покриви от термопанели. Също така са изцяло подменени електрическите и ВиК инсталациите, изградени са системи за видеонаблюдение, контрол на достъпа, пожароизвестяване, мълниезащита и озвучаване. За цялата сграда е предвидено енергийно ефективно електрическо оборудване, включително вътрешното и външното осветление. Изградена е система за използване на енергия от възобновяеми източници чрез монтирани соларни панели за битова гореща вода, предоставена е и възможност за използване на природен газ както за отопление на гаража, така и за подгряване на битова гореща вода. Сградата е изцяло климатизирана, изградена е енергийно ефективна вентилационна система, подменени са всички настилки в сградата и прилежащия терен. Също така е изпълнено паркоустрояване и озеленяване. Изградена е подпорната стена в южната част на имота и е положена изцяло нова асфалтова настилка. Основно е реконструирана кулата за изкачване с щурмова стълба с необходимата към нея състезателна пътека. Същевременно е помислено и за комфорта на огнеборците – те имат нов физкултурен салон, столова и места за отдих. Закупени са инструменти за оборудване на работилницата, както и съвременно комуникационно оборудване за всички работни места. Освен осигуряване на необходимите технически условия проектът е допринесъл за подобряване на съвместното управление на риска в трансграничния регион, както и за повишаване на ефективността ма действията на властите при извънредни ситуации. Общата стойност на проекта е малко над 5 милиона евро, от които около 2.1 млн. евро за българската страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Добре
    Че са румънците, да гасят пожарите в Русе!
  • 4
    1
    Стига
    сте го снимали този малоумник с отворена уста! Всички разбраха, че е за лечение в псохото.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари