Данаил Ковачев и Думитру Беяну обсъдиха проекти за региона Русе - Гюргево

0
Трансграничното сътрудничество има голям потенциал за развитието на регионите, заяви областният управител на Русе
Трансграничното сътрудничество има голям потенциал за развитието на регионите, заяви областният управител на Русе Снимка: Областна администрация - Русе

Трансграничното сътрудничество има голям потенциал за развитието на регионите, заяви областният управител на Русе

Възможностите за реализиране на проекти чрез европейски средства обсъдиха областният управител на Русе Данаил Ковачев и председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. Акцентът на срещата бе поставен върху разработването на съвместни проекти по програма Интеррег VI-А „Румъния – България“.

Трансграничното сътрудничество има голям потенциал за развитието на регионите и мисля, че това се осъзнава от все повече хора. Затова е необходимо да направим подробен анализ и внимателно да планираме приоритетите, които залагаме в проектните си инициативи. Важно е те да са устойчиви и да носят висока добавена стойност за жителите на съответните населени места“, заяви Ковачев. Според него ключова роля в този процес освен държавата има и местната власт. Областният управител пое ангажимент да съдейства по всякакъв начин за изграждането на ефективни партньорства между общини и институции от двете страни на река Дунав. „Считам, че правилната кохезионна политика на първо място изисква диалог между партньорите и споделена отговорност при планирането на предстоящите проекти. Радостен съм, че виждам този подход при работата между институциите и неправителствените организации от област Русе и окръг Гюргево“, допълни още Ковачев. Той и Беяну посочиха също така съществената роля на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева за постигнатото до момента.

От срещата, в която участваха заместник областният управител Георги Георгиев и Лили Ганчева стана ясно, че на този етап усилията са насочени към втората отворена покана по програмата. Срокът за кандидатстване по нея е до 11 септември и нейната основна цел е да насърчи екологичния преход към нетна нулева въглеродна икономика и устойчива Европа. Над 9 млн. евро са предназначени за проекти, отговарящи на специфичната цел за насърчаване адаптирането към изменението на климата, предотвратяването на риска от бедствия и подобряването на устойчивостта. Други 35 млн. евро ще бъдат насочени към проекти за подобряване защитата и опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, включително в градските райони, както и намаляване на замърсяването. Европейското финансиране е в рамките на 80%, от стойността на всеки проект. Останалите 20% са национално финансиране и собствен принос. Министерството на регионалното развитие и благоустройството като Национален орган осигурява 18% от националното съфинансиране, а кандидатите трябва да осигурят 2% собствен принос.

По данни на Областния информационен център от 2014-а до края на март тази година подписаните договори по европроекти, реализирани по оперативни програми в Русенско са 1694, а безвъзмездната финансова помощ е над 455 млн. лева. В споменатата сума не влизат проектите по трансгранично сътрудничество, т.е. тези, осъществени по предходните програми Интеррег, уточниха от Областна администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    СОТ-аджия
    А бе, хора спрете да го показвате този слабоумен, нереализиран селски милиционер! Всички повръщат вече от този областен!
  • 10
    1
    наблюдател
    А за инсинератора..ни приказка???? Сладки приказки и усмивки!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари