Параметрите на проекта за новия мост над река Дунав трябва да са ясни до 2026 година

3
Предпроектното проучване за втори мост между Русе и Гюргево е началото на неговото изграждане, каза областният управител
Предпроектното проучване за втори мост между Русе и Гюргево е началото на неговото изграждане, каза областният управител Снимка: Областна администрация - Русе

Предпроектното проучване за втори мост между Русе и Гюргево е началото на неговото изграждане, каза областният управител

До средата на тази година България и Румъния би трябвало да подпишат споразумение с Европейската изпълнителна агенция за климат, инфраструктура и околна среда за предоставяне на финансиране за предпроектно проучване за нов мост над река Дунав при РусеГюргево. Това обяви областният управител Данаил Ковачев в ефира на „България в 60 минути“, съобщиха от областната управа в града.

До 2026 г. трябва да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на проекта за новото съоръжение. Предвижда се мостът да бъде комбиниран – пътен и железопътен, като общата му дължина би трябвало да е около 2 км. Проектът обхваща и изграждане на свързващата инфраструктура в участък от 15 км на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се в момента автомагистралата между Русе и Велико Търново. По думите на Ковачев нещата вече се случват реално и това проучване дава ясни перспективи пред града, региона и страната, защото на практика то е началото на изграждането на втори мост тук. Припомняме, че България и Румъния подадоха през септември 2023 г. съвместното предложение за финансиране по Механизма за свързване на Европа. На база на резултатите от предпроектното проучване, ще се вземе решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Първият мост над Дунав между България и Румъния е построен преди 70 години (1954 г.), а вторият – през 2013 г./при Видин/. От тогава до днес трафикът между двете държави се е увеличил десетократно. С оглед бъдещото възстановяване на Украйна се очаква потокът от товари по направлението „север – юг“ да нарасне още повече, което прави проектът стратегически важен за целия регион. По последни данни през 2023 г. се отчита ръст с близо ¼ на преминалите автомобили през ГКПП „Дунав мост“ при Русе спрямо 2022 г. Ежедневно през съоръжението в едната посока преминават по около 5000 автомобила, като над 1000 са тежкотоварните. Само за изминалото денонощие в страната са влезли 1118 камиона, а излезлите тирове от България са 1114.

Правителството има волята и не дава просто празни обещания, както често е било досега, а напротив предприема действия и прави необходимото област Русе да се развива, а не да тъне в забрава, както е било десетки години“, споделя областният управител. Според него за да се увеличат инвестициите в региона, е крайно необходимо създаването на адекватна инфраструктура, такава за каквото се работи активно през последните месеци. Като пример той даде първата копка на магистралата „Русе – Велико Търново“ в началото на декември миналата година. Ковачев обясни, че в момента е много важно да се работи активно по подготвителните дейности, сред които е създаването на бетонен възел, който да е в помощ при изграждането на най-трудните съоръжения.

Колкото до настоящия частичен ремонт на Дунав мост областният управител бе категоричен, че такъв е наложителен, тъй като от българска страна сме закъснели с провеждането на основен ремонт. По негови думи се прави всичко възможно да се избегнат задръствания и да се облекчи преминаването, но рехабилитационните дейности са крайно наложителни. Предстои съоръжението да бъде цялостно ремонтирано, но кога точно ще започнат дейностите все още не е ясно. Очакванията са ремонтът да продължи да около 2 години, като той ще включва цялостна подмяна на асфалтовата настилка, бетонните панели, хидроизолацията, а също и изграждане на нови предпазни огради, маркировка и др. „Много хора се притесняват, че движението ще бъде силно затруднено, но Ви уверявам, че съм провел множество срещи с представители на всички компетентни институции от Русе и Гюргево, за да подпомогнем организацията и да сведем до минимум дискомфорта за пътуващите. Няма как да не бъде извършен този ремонт, той е изключително наложителен“, коментира Ковачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    10
    Бенджи, Закс и Зведния Принц
    Е как кой? Василена, кой. А па че гледаме кой че прай оценката за въздействие на мозта върху извънземните а.
  • 4
    9
    даже
    и онзи алф знае кой е представителя на държавата в областта, ама нашият алф и абер си нема!
  • 4
    8
    АЛФ до 6
    Ами като ще се строи мостът от Държавата, защо интервюират капути от които нищо не зависи?
  • 5
    7
    Да направим сметката
    От статията разбирам, че за един произволен ден през Дунав мост от Русе към Гюргево са минали 1114 камиона. Всеки един от тях е платил по 72 лева такса за преминаване на Дунав мост. Това са малко над 80 200 лева за един ден. Значи селяните от голямото село, наричащи себе си столичани всеки ден прибират по 80 хиляди лева минимум от Дунав мост. И какво правят за нас - нишо. Нито пътища, нито инфраструктура, нито мислят за облекчаване на ситуацията. Шопите мислят само за себе си - магистрала Струма, магистрала Европа, магистрала Люлин /всичките единствено и само свързани със София.И това ако не е нагъл грабеж?? И накрая ни хвърлят прах в очите, че визията за моста щяла да е готова до 2026 година. А самият мост кога? Дали ние ще сме живи. Дали нашите деца ще са живи? Дали внуците ни ще са живи? Или ще е като магистралата Русе - Търново, ще се направи първа копка на един участък от 10 километра и това е. А цялата магистрала ще готова - както казах вече по-горе - за пенсионирането на нашите внуци. Ама наглите шопи правят своите магистрали ВЕДНАГА! Безспорно една голяма част от тези средства е от такса Дунав мост. Годишно само от Дунав мост при Русе в държавния бюджет влизат 30 милиона /365 дни по 80 200 лева идва приблизително тази сума/. Това е бюджета на една средно голяма община в България.
  • -7
    6
    ало
    за тези със сексуалната дисфункция, мостът ще го строи държавата, не общината, както собственик да Дунав мос е пак същата тая държава, а не общината! То бива да сте обсебени от пенчо, ама чак толкова?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари