Мобилните оператори ще ни глобяват за злоупотреба с роуминг

1
Нововъведението влиза в сила заради отпадането на роуминга в Европейския съюз
Нововъведението влиза в сила заради отпадането на роуминга в Европейския съюз

Мобилните оператори ще определят кога потребителите злоупотребяват с услугата "Роуминг" и ще ги таксуват допълнително.

Ако бъде доказана такава злоупотреба, операторът може да наложи и надценка за услугата.  

Това обясни председателят на Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, предаде Expert.bg.

Нововъведението влиза в сила заради отпадането на роуминга в Европейския съюз, което трябва да стане факт от 15 юни тази година и цели да защити операторите срещу злоупотреби.

Надценките, които може да се налагат, трябва да бъдат предварително публично посочени, т.е. не може да има отделна надценка за всеки индивидуален случай.

По думите на Божков телекомите първо трябва да посочат критериите, по които ще се оценява дали даден потребител злоупотребява или използва неправомерно роуминг услуги. Критериите трябва да бъдат публикувани в т.нар. "политика за справедливо ползване", а показателите, по които ще се оценяват тези критерии, също трябва да са част от тази политика. В "политиката за справедиво ползване" ще бъдат посочени и надценките при нарушение. Преди публикуването ѝ, всеки оператор следва да я представи на КРС, уточни Божков.

Какво означава злоупотреба – това е ситуация, при която роуминг трафикът надвишава значително "домашния" трафик на съответния потребител, стана ясно от думите на Божков. До момента обаче няма някаква твърда пропорция – вероятно по-голяма яснота ще има при публикацията на "политиката за справедливо ползване".

Други примери за злоупотреба, дадени от председателя на КРС, включват дълга неактивност на SIM карта, която е използвана главно при роуминг или когато един и същ клиент се регистрира и използва в роуминг режим последователно няколко SIM карти. За злоупотреба може да се счита и масовото купуване и препродаване на SIM карти за постоянна употреба извън страната на издаващия ги оператор.

За да бъде обвинен някой клиент в злоупотреба, операторът задължително трябва да го е наблюдавал поне 4 месеца. Това е описано в Регламент 2286 за изпълнение на общоевропейското споразумение за падане на роуминга – чл. 4, параграф 4.

Операторът трябва задължително да информира абоната си, че има съмнение за злоупотреба или неправомерно ползване на предоставена услуга. В 14-дневен срок от уведомлението, ако клиентът докаже, че е имало някаква причина за поведението му, няма да има последици за него, подчерта Веселин Божков.

Клиентите, обвинени в злоупотреба, могат да обжалват. Процедурите за разглеждане на жалбите задължително трябва да бъдат уредени или в общите условия за ползване на услугите на оператора, или в конкретния договор с клиента. Всеки потребител може да се обърне и към КРС или към помирителна комисия към КЗП за доброволно извънсъдебно разрешаване на спорове. Крайният случай е спорът да се реши в съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари