Млякото и сиренето поскъпнаха с близо 15%

0
Производителите загиват без помощ от държавата. Търговските вериги ги притискат
Производителите загиват без помощ от държавата. Търговските вериги ги притискат

Защо си купуваме все по-скъпи мляко, масло, сирене и кашкавал, а същевременно производителите на млечни продукти работят на загуба и фалират?

Средно с 10-15 на сто са се увеличили цените на млякото и млечните продукти като сирене, масло и кашкавал през последната година, обясни Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите. Според данни за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство цените на кашкавала и маслото у нас са почти двойно по-високи от средното ниво в ЕС.

Според Михайлов цените на крайните продукти се вдигат заради нарасналите разходи на производителите. Нещата в последните 4-5 месеца рязко ескалираха след скока на енергийните носители, обясни Михайлов пред БНР. Като в същото време се е повишила цената и на всички материали, свързани с производството - опаковки, суровини, сурово мляко.

Той посочи, че производителите са притиснати от големите търговски вериги. “Ако някое средно или голямо предприятие не работи с поне една от търговските вериги, то не може да се развива, то угасва. Те са окупирали пазара, не можеш да стигнеш до пазара, ако не работиш с тях”, обяснява Михайлов. Той е категоричен, че без помощ от държавата производителите са изправени пред сигурен фалит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Водопроводчикът напусна работа, защото не можа да убеди жена си, че кълчищата не са: "Косми от оная руса кучка, със сухата коса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари