Миню Стайков съди прокуратурата за 30 000 лева

0
Алкохолният бос иска обезщетение за незаконно задържане
Алкохолният бос иска обезщетение за незаконно задържане Снимка: Клуб Z

Алкохолният бос Миню Стайков е завел дело срещу прокуратурата и специализираните съдилища за незаконно задържане, съобщи Lex.bg.

Собственикът на винпром „Карнобат“ е в ареста повече от 8 месеца, след като през септември м.г. беше задържан и обвинен за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари. Максималният срок за задържане в досъдебното производство по тези обвинения е 8 месеца и той изтече преди 3 дни, след което бизнесменът трябваше да бъде освободен, но тогава прокуратурата предяви на Стайков обвинение и за злоупотреби с еврофондове, за което Специализираният наказателен съд отново го остави в ареста.

Миналата седмица Стайков е предявил в Софийския градски съд иск за 30 000 лева срещу прокуратурата, Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. Той е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и с него Стайков иска от институциите солидарно да му изплатят обезщетението. Той твърди, че е задържан в нарушение на Европейската конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Стайков е посочил чл. 5, т. 5 от конвенцията, според която „всяко лице, арестувано или лишено от свобода в нарушение на изискванията на този член, се ползва с осигурено от правните процедури право на обезщетение“.

По ЗОДОВ държавата отговаря за вреди, причинени от нарушения на правата на свобода и сигурност по конвенцията, но не и за конкретния текст, посочен от Стайков. Отделно, той се е позовал и на чл. 7 от Конституцията, според който държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица. В молбата си бизнесменът е описал подробно престоя си в ареста, жалва се, че не са уважени исканията му и че мярката му е прекомерна. Стайков пише още, че се чувства безпомощен и е загубил доверие в институциите.

Тепърва съдът ще преценява дали жалбата е допустима и срещу кои ответници. Специално за отговорността на специализираните съдилища обаче, делото най-вероятно ще бъде прекратено. Причината е в Тълкувателно решение №5 от 2015 г. на Гражданската колегия на ВКС, което сериозно редуцира изброените в чл. 2 от ЗОДОВ случаи, в които отговорност може да носи и съдът. Според тълкувателното решение съдилищата са отговорни само при незаконно наложено настаняване за лечение и при прилагане на административна мярка, когато тя бъде отменена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари