Министерство на туризма призна, че ще загуби милиони от еврофондовете

0
Министерство на туризма очевидно не успява да се справи с приключването на две обществени поръчки
Министерство на туризма очевидно не успява да се справи с приключването на две обществени поръчки

“Два от проектите, по които бенефициент е Министерството на туризма (МТ) по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 и са наследени от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), се прекратяват заради натрупано закъснение в изпълнение на дейностите, риск от загуба на европейско финансиране и допълнително натоварване на бюджета на МТ.

Решението бе взето след среща с Управляващия орган на програмата. Проектите са „Маркетингови проучвания, анализи и методики и оценка на ефективността на националния маркетинг, изготвяне и актуализиране на стратегии” и „Участия на България на специализирани борси и изложения и организиране на опознавателни турове за туроператори и туристически агенции”. Това съобщиха в нарочно съобщение от туристическото ведомство, предаде репортер на БГНЕС. Общата стойност на двата проекта е около 3,7 млн. лв. и след взето решение от двете министерства, проектите ще бъдат прекратени, уточняват от министерството на Николина Ангелкова. 

Съобщението на Министерство на туризма идва няколко часа след като БГНЕС информира за писмо, с копие до вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, в което представители на бизнеса обвиняват ръководеното от Николина Ангелкова Министерство на туризма в бездействие и загуба на средства за България от приключващия програмен период 2007-2013 г. Става въпрос за обществени поръчки, за които БГНЕС сигнализира, че са спрени още в началото на август месец.

Ситуацията остава непроменена и днес, макар преди месец и половина от Министерство на туризма да отговориха, че действията им са в рамките на закона и забавяне няма. Писмото, с което се сигнализира за проблема, е подписано от Лидия Писарска и се отнася до обявената през март от туристическото ведомство обществена поръчка за “Извършване на аналитични и методологични дейности във връзка с участието на Република България на специализирани борси и изложения и организиране на опознавателни турове за туроператори и туристически агенции”, която е на стойност от 120 000 лв., с ДДС. По същото време е обявена и обществена поръчка за “Проучване чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари”, която е на стойност от 903 600 лв., с ДДС. И двете поръчки се финансират по Оперативна програма “Регионално развитие”, чийто Управляващ орган също е информиран за бездействието на Министерство на туризма. Шест месеца след старта им и по двете поръчки няма никакво движение, става ясно от справка в Портала на Агенцията за обществени поръчки, а до края на програмния период остава малко повече от три месеца. “На практика след откриване на процедурата и провеждането на първото публично заседание за отваряне на офертите на 15.04.2015 г., ходът на процедурата е “спрян” поради бездействие от страна на комисията за разглеждане, оценяване и класиране на офертите и от страна на възложителя (Министерство на туризма-бел.ред), който очевидно не осъществява контрол върху работата на своя помощен орган”, пише в писмото си Писарска и уточнява, че “на практика откритата процедура е спряна без правно основание и участниците в процедурата не са уведомени за обстоятелствата, които налагат това”. В писмото си до Ангелкова и Дончев, Писарска уточнява още, че “става ясно защо възложителите не могат да усвояват своевременно отпуснатите европейски средства по оперативните програми за развитието на различни области от обществено-икономическия живот, включително и за развитието на туризма, и затова в края на всеки програмен период се налага България да връща средства в Европейските фондове и съответно да не може да осигури отпускането на нови средства от тези фондове за следващия програмен период”. 

БГНЕС припомня, че докато Министерство на туризма очевидно не успява да се справи с приключването на две обществени поръчки за 1 млн. лв., от Меделин, Колумбия, където бе на шестдневно посещение Николина Ангелкова информира, че ръководеното от нея ведомство ще е домакин през есента на 2016-та година на Международна конференция на тема: “Древни цивилизации”. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари