Илин Димитров: Започнахме проверки, защото "сивият сектор" в туризма се разраства

2
На ГКПП "Дунав мост" само за седмица са съставени 10 протокола от КЗП на лицензирани превозвачи, съобщи министърът на туризма Илин Димитров
На ГКПП "Дунав мост" само за седмица са съставени 10 протокола от КЗП на лицензирани превозвачи, съобщи министърът на туризма Илин Димитров Снимка: Facebook

На ГКПП "Дунав мост" само за седмица са съставени 10 протокола от КЗП на лицензирани превозвачи, съобщи министърът на туризма Илин Димитров

През изминалата седмица проверка беше извършена на Граничен контролно-пропускателен пункт "Русе - Гюргево". Проверени бяха 12 автобуса, превозващи туристи за Румъния. На 12 броя туроператори (организатори на пътуванията) е извършена проверка в Националния туристически регистър за наличието на валидно сключен договор за застраховка "Отговорност на туроператора". Направена беше проверка също дали при извършването на дейността си туроператорите имат сключени договори с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. В резултат на проверката са съставени 10 протокола от Комисията за защита на потребителите съвместно с представител на Министерството на туризма, съобщава БТА.

Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров се срещна с представители на организациите на екскурзоводите в България. Той запозна участниците с провеждащите се съвместни проверки на Министерството на туризма с Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съобщиха от Министерството. Срещата се проведе по желание на организациите на екскурзоводите в онлайн формат.

Проверките са резултат от постъпила в Министерството на туризма информация, касаеща опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор. Съвместната дейност на институциите ще продължи през цялата година на всички гранични контролно-пропускателни пунктове на страната, съгласно правомощията на държавните органи.

От страна на организациите на екскурзоводите беше направено предложение проверките да се провеждат не само по граничните пунктове, но и във вътрешността на страната, и летищата, както и да се проверява входящият трафик на туристи от други държави. Съвместната дейност на МТ с останалите институции се приема с огромно одобрение.

Министър Димитров пое ангажимент да се проведе среща между експерти на Министерствата на туризма и на културата и представители на организациите на екскурзоводите, за да се обсъдят актуални проблеми на подсектора.

През почивните дни от Министерството съобщиха, че служители на ведомството, Комисията за защита на потребителите (КЗП), Областна дирекция на МВР-Благоевград, сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) проверяват превозни средства за нелоялни практики в сферата на туризма на Граничен контролно-пропускателен пункт "Кулата-Промахон". Министерство на туризма съвместно с КЗП проверява за законово упражняване на дейността на туроператорите, туристическите агенти и на правоспособните екскурзоводи. ИААА извършват проверки за спазването на изискванията на Закона за автомобилните превози. Областна дирекция на МВР - Благоевград, сектор "Противодействие на икономическата престъпност" вземат отношение по евентуално установяване на нерегламентиран превоз на пътници.

Извършена беше проверка в Националния туристически регистър и на трима души, упражняващи професията "екскурзовод". Съгласно изискванията на Закона за туризма всеки екскурзовод трябва да е лицензиран, да притежава идентификационна карта, която да предоставя, за да се удостовери, че работи спрямо регламентите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари