Министър Сербезова покани проф. Кантарджиев в експертен съвет

0
Новият орган ще решава кога да се затягат мерките и как да се повиши ваксинацията у нас
Новият орган ще решава кога да се затягат мерките и как да се повиши ваксинацията у нас Снимка: Булфото / архив

Новият орган ще решава кога да се затягат мерките и как да се повиши ваксинацията у нас

Проф. Тодор Кантарджиев ще е един от членовете на новия експертен съвет към министъра на здравеопазването, който ще консултира проф. Асена Сербезова как да бъде повишено нивото на ваксинацията срещу COVID-19 и дали да бъдат затягани противоепидемичните мерки предвид настъпващия в Европа нов вариант на коронавируса Омикрон. Пред Би Ти Ви проф. Сербезова съобщи, че съветът ще заседава в понеделник (20 декември), а в него ще участват инфекционисти, епидемиолози, представители на лекарския, фармацевтичния съюз и джипитата.

Припомняме, още в началото на първия си мандат служебният здравен министър Стойчо Кацаров пенсионира директора на НЦЗПБ, който след това стана съветник по ваксинацията срещу COVID-19 към Столична община. Освен проф. Кантарджиев, сред другите членове ще са проф. Радка Аргирова – посочена от премиера Крили Петков за личен съветник, шефът на БЛС д-р Иван Маджаров, заместникът му д-р Николай Брънзалов и общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. „Предстоящата информационна кампания ще се проведе и със съветите на Световната здравна организация“, добави проф. Сербезова. По думите ѝ всеки един министър трябва да взима адекватни решения на базата на науката, на данни и факти.

Припомняме, вчера премиерът изиска максимално бърза ваксинация, тъй като следваща COVID вълна нямало да се забави и се очаква да започне у нас в средата на януари. Петков съобщи за намерението си специалисти да обясняват ползите от ваксинацията и хората, независимо от своите заболявания, да взимат осведомено решение как да процедират. Той открои важността на диалога и с антиваксърите.

Днес проф. Сербезова се позова на резултат от проучване, направено в България, според което хората имат най-много доверие на личните лекари и фармацевтите. Според данните от него около 10-12% от населението е негативно настроено към ваксините, а голям процент се колебае и именно към тези хора ще е насочена кампанията. „Ваксинационното покритие в страната към момента е около 27%“, отчете здравният министър.

Тя обаче не отговори дали именно личните лекари ще бъдат включени във ваксинацията на деца. На 20 декември се очаква в България да пристигне първата доставка от ваксината на Pfizer, предназначена за деца от 5 до 11-годишна възраст. Тя отново е в две дози, само флаконът е по-различен, тъй като педиатричната доза е по-малка, а в един флакон се съдържат 10 дози. Възможните странични реакции са като при възрастните – болка на мястото на убождането, лека температура, главоболие.

Все още не е ясно и в кои ваксинационни пунктове ще се ваксинират по-малките деца. По-рано днес от столичната „Св. Анна“, съобщиха, че ваксинация срещу COVID-19 на деца на възраст от 5 до 11 г. ще се извършва всеки работен петък от 13.00 до 14.00 часа във ваксинационния център на лечебното заведение (обособен самостоятелен вход и кабинет само за деца) след предварителен преглед от педиатър на място. Имунизации се осъществяват чрез предварително записване на час на тел. 0879 885 100 след предоставени количества на ваксината на Pfizer от РЗИ. Предвид Новогодишните празници първата възможна дата за ваксинация е 30.12.2021г. (четвъртък). В София засега се знае, че деца ще бъдат ваксинирани още в „Пирогов“ и „Софиямед“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари