Милен Иванов: Почти всички шпиони са вербувани заради голямото им его

0
Темата за шпионския скандал в ГДБОП коментира и Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията
Темата за шпионския скандал в ГДБОП коментира и Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията Видео: NOVA

Темата за шпионския скандал в ГДБОП коментира и Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията

Няма непробиваема система. Проблемът е в наблюдението на вербовъчната уязвимост на служителите. Няма човек, който да не може да бъде вербуван и за това невинаги се плаща. Има пет основи, на които се осъществява сътрудничество. Системата се нарича SMICE - абревиатура от sex - сексуално привличане, money - пари, ideology - идеология, compromising - компрометиране и ego - его. Почти всички големи разкрити шпиони са вербувани на базата на голямото им его и неудовлетвореност. Това каза бившият заместник-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS. Коментарът му е по повод ареста на служител на ГДБОП, заподозрян в шпионаж в полза на Русия.

Доц. Иванов сподели, че е странно да се задържа лице, заподозряно за шпионаж. "Трябва да се изясни цялата фактология. Ако наистина е шпионин, трябва да е обучен. Те знаят как да скрият уличаващите доказателства. Най-вероятно има хора, които са работили с него, а те ще изчезнат, ако не се изясни фактологията. Случаите на шпионаж много трудно се доказват. В зависимост от доказателствата обвинението може да се промени - ако е предавал класифицирана информация, ще бъде наказан за шпионаж и разкриване на държавни тайни", обясни Иванов. И допълни, че Отдел "Вътрешна сигурност" разкрива престъпления, извършени от служители на МВР. Експертът разясни, че много често министрите се опитват да използват тази дирекция за решаване на извънуправленски проблеми.

Атанас Русев, директор на Програма „Сигурност“ на Центъра за изследване на демокрацията, подчерта, че отделът, в който работи задържаният от ГДБОП, не е този, през който протича най-чувствителна информация за спецоперации.

"Въпреки това служителят е имал достъп до различни документи. Дали някой му е помагал и какво е изнесъл, тепърва ще се разбере. ГДБОП и митниците не са били обект на приоритизиране за опазване на информация. Сега сме в различен контекст - Русия е във война и обект на тежки санкции, които опитва да избегне, а това е свързано с нелегален внос и износ на стоки. Така тези служби стават обект на интерес. До момента нямаме конфискуван нито един руски актив, нито санкционирани лица", посочи Русев.

Според него отдел "Вътрешна сигурност" е ключов в МВР и след ротацията ще претърпи промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари