Разбиха престъпна група, изнасяла военни изделия за Русия

0
Задържани са всички 12 членове на престъпната групировка
Задържани са всички 12 членове на престъпната групировка Видео: БНТ

Задържани са всички 12 членове на престъпната групировка

От Окръжната прокуратура в Пловдив, ДАНС и МВР дават съвместен брифинг във връзка с разкрита организирана престъпна група за опит за износ на стоки с възможна двойна употреба.

По случая има задържани лица, информира БНТ.

В брифинга участват Мария Павлова, заместник главен прокурор, Живко Коцев, главен секретар на МВР, Пламен Тончев, председател на Държавна агенция "Национална сигурност", и Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

"На територията на няколко областни града вчера се извършиха множество действия по разследването. Разкрита и неутрализирана е организирана престъпна група. Тя е създадена с користна цел - получаване на парична облага. Занимава се с износ на стоки двойна употреба от България към Руската федерация в нарушение на наложените от ЕС санкции във връзка с войната в Украйна. Един от организаторите е регистрирал търговско дружество в град Пловдив. Дружеството е закупувало различни по вид стоки двойна употреба на обща стойност около 4 млн. лева - оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други, които са складирани в жилищен имот. Там са преопаковани и подготвяни за износ от през аерогара София за Руската Федерация", обясни заместник главния прокурор Мария Павлова.

Тя съобщи, че с задържани всички 12 членове на престъпната групировка.

"На пет лица, всички граждани на чужди държави, са повдигнати обвинения", допълни тя.

"Търгували са с тези стоки и технологии, изнасяли са ги за военните действия в Украйна. Задържаните лица са 12 на брой, 5 от тях са чужди граждани. Трима от тях са от Руската федерация , един албански гражданин и един беларуски гражданин", каза Живко Коцев, главен секретар на МВР.

Той съобщи, че при разследващите действия в София, Варна, Пловдив и Велико Търново са иззети множество доказателства , които са относими към престъпната дейност на лицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    мхм
    трябва да си много долен отпадък за да си някакъв си фил, на която и да е чужда държава
  • 1
    1
    Русофил
    Щом е за Руската федерация - може!!Но за Украйна - не може,не бива да се допуска...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари