Международния ден на йога в Русе!

0
Няколко  школи по класическа йога от Русе  ще демонстрират практики,  желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават
Няколко школи по класическа йога от Русе ще демонстрират практики, желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават

На 21 юни и България ще отбележи Международния ден на йога  Идеята.

На 21 юни 2015 година, в деня на лятното слънцестоене, повече от 170 държави ще отбележат Международния ден на йога – хилядолетната система на знание и познание, надскочила религията и догматиката. На 11 декември 2014 Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога. Предложението бе изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който  в обръщението си към световната общественост отбеляза: Йога въплъщава единението на  тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”  

Логото 

Със своето лого организаторите на инициативата внушават изконните ценности на йога: хармония и мир сред всички живи същества. Сключените две ръце в поздрав символизират самото учение, единението на индивидуалното съзнание с вселенското, на тялото, ума и природата. Зелените листа са символ на елемента земя, синьото е водата, яркостта – огънят, а слънцето е изворът на енергия и вдъхновение. Тъй като думата „йога” произлиза от санскритския корен “yuj” със значение „свързвам, обединявам”, съсвем естествено йога не е просто система от физически упражнения, а възможност да открием единението със самите себе си, със заобикалящия ни свят и природата.

Денят 

На 21 юни, най-дългия в северното полукълбо, oт 13:00 часа спорна зала Дунав ще отвори врати за древното учение по йога.

Няколко  школи по класическа йога от Русе  ще демонстрират практики,  желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават.   

Входът е свободен и всички желаещи ще могат да посещават различните йога практики до

18:00 когато ще бъде закрито събитието  ще има щандове, педлагащи изданията на различните йога школи, дребни сувенири и др. 

Организатори

Събитието се организира от посолството на Република Индия със съдействието и  подкрепата на редица правителствени и неправителствени организации и институции, и с активното участие на най-важните йога-центрове и организации в България. Под патронажа на Н.Пр. г-н Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Република Индия в България е създаден и специален организационен комитет с координатор Йорданка Боянова, индолог и ученик от школата на почитаемия Махапуруш Брахмайоги Шри Пад Свами. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари