Метеоролог: Можем да забравим за зимните якета до Ивановден

1
Чакат ни високи температури, слънце и тихо време
Чакат ни високи температури, слънце и тихо време Снимка: БТА

Чакат ни високи температури, слънце и тихо време

С топло, пролетно време ще посрещнем новата 2024 година и то ще се задържи и през първата седмица на януари. Температурите през деня ще достигат до 14 градуса, ще е тихо с много слънце. Това прогнозира метеорологът Петър Янков, цитиран от вестник “​Труд”.

В дните до 31 декември може да забравим за зимните якета. Така ще е и в Новогодишната нощ. Топлото време ще продължи до Нова година, някъде на първи януари през нощта и на втори ще вали дъжд, по планините сняг. След което отново ще се задържи сравнително топло, валежите ще преминават бързо и ще бъдат по-малко. Ще има все пак слабо понижение в сравнение с досегашните дневни 16-17 градуса”, обясни Янков и добави, че в последните няколко години дължим топлите Коледи на глобалното затопляне.

“Намираме се в такъв климатичен процес, но въпреки това отбелязаните високи температури не са рекордни”, побърза да уточни той. Метеорологът отчете, че по Коледа сега са били измерени до 19-20 градуса по места, особено около Велико Търново, Монтана. Оказва се, че ако средните температури за януари по принцип се движат около 4 градуса, а максималните са около 9-10, то сега имаме повишение на тези стойности с около 5-8 градуса.

В следващите дни се очаква да се усили вятърът, по планините той ще е умерен. “Видимостите ще са добри, ще има много слънце - средни температури ще минават 10 градуса. Едва след шести-седми януари - Йордановден и Ивановден, ще се захлажда и се очаква сняг, посочи Янков.

В зимните ни курорти сняг има достатъчно и там условията ще са отлични и през следващите дни, уточни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари