Местният вот счупи рекорд по невалидни бюлетини

0
Всеки шести глас, подаден за общински съветник на първия тур от местните избори миналата неделя, е недействителен
Всеки шести глас, подаден за общински съветник на първия тур от местните избори миналата неделя, е недействителен Снимка: БГНЕС

Всеки шести глас, подаден за общински съветник на първия тур от местните избори миналата неделя, е недействителен

Това сочи сметката, след като ЦИК обяви окончателните резултати от вота - при гласували 2 713 979 души (44,94% от всички, които имат право на глас) невалидните бюлетини за общински съветници са 412 711.

Това прави рекорден дял от 15,20% от всички подадени гласове. Досега черният рекорд бе от вота през 2019-а, когато като абсолютен брой недействителните гласове бяха с близо 50 хил. повече, но като процент се явяваха 15,09 на сто, или малко под отишлите на вятъра гласове миналата неделя, пише вестник "24 часа".

Рекордът е счупен въпреки изричното указание на ЦИК зацапаните бюлетини (при попълването им една върху друга черната лента за защита на горната се отпечатваше върху долната) да не се декласират. От комисията указаха, че и петно от печата на СИК не е проблем.

Според членове на изборни секции и партийни наблюдатели сред най-честите грешки е избирателят да маркира номер в кръгче за преференция, мислейки, че така отбелязва номера на избраната от него партия. А в квадратчето за партия не слага нищо и така вотът му не се брои. При гласуване на машина софтуерът не позволява да отбележиш преференция, без да си посочил преди това партия или коалиция.

Някои пък разказват, че в бюлетината са оставени кръгчета за пълна листа, а по места част от формациите имали по-малко кандидати за съветници и това объркало поддръжниците им. Не е ясно има ли сред невалидните и протестен вот - понякога избирателите умишлено драскат по бюлетината, включително отправяйки послания към политиците.

В София недействителните бюлетини са под 4,9% (17 869), въпреки че тук са гласували най-много избиратели за най-многолюдния общински съвет от 61 души. (Кои общини са с най-много - виж в таблицата.)

Общините с най-много недействителни гласове за общински съветници

Много отхвърлени от секционните комисии бюлетини има и при кметовете на общини - 94 195. Първенци по недействителни гласове за кмет на община са Ябланица, Венец, Хаджи Димово, Угърчин и Дългопол.

При гласуването за кмет на кметство са 34 235, тук водят Алфатар, Николаево, Искър, Хаджи Димово и Кайнарджа. А за районен кмет (в София, Варна и Пловдив) недействителните са малко над 13 хил.

Така общата бройка на подадените гласове на 29 октомври, които не се броят, е 553 891.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    виж ти,
    не бях разбрал, че пп-дб са загубили, щото нямало машини! Бравос
  • 2
    2
    до гласоподавателя
    Ти не ги мисли част от избирателите на БСП. Отдавна вече шетат из Селеметя и Трите гълъба и се обяснява на най-активните гласоподаватели - "гласуваш за втория, по-долния". Сега им е лесно, има двама, единият изписан отгоре, другият от долу. Всеки един патладжан гласоподавател може да брои до две. А и за по-сигурно, новите бюлетини ще имат само две квадратчета - едното е по-горе поставено, другото по-долу. Така, че не обиждай гласоподавателите патладжани. Вече знаят - гласуват гласуват за по-долното нарисувано квардате. Иначе няма кой да разхожда метлите из града.
  • 4
    1
    Гласоподавател
    Със машини как ще дръпнат напред ГЕРБ и ДПС,те разчитат само на това,сега вече на балотажа ще му мислят. Половината работа е свършена вече с хартиените бюлетини:)))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари