Нов рекорд от невалидни бюлетини

0
15% от подадените гласове са невалидни
15% от подадените гласове са невалидни Снимка: БГНЕС

15% от подадените гласове са невалидни

Рекорд от невалидни бюлетини е поставен при гласуването на местните избори на 29 октомври. Над 15% от подадените гласове са били невалидни.

Това съобщи пред БНТ Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК. Според нея това е много притеснително, защото показва, че хората или не са обучени, или не разбират логиката на процеса на гласуване.

"Не мога да ви кажа защо се отмениха машините, но мога да ви кажа какъв е резултатът. Поради несвършена работа на институциите избирателите се лишаваме от една надеждна технология. Ако имаше машини, казусите и видеата, които се коментират сега, нямаше да бъдат така скандални", коментира Цветелина Пенева.

Тя изтъкна, че машинното гласуване премахва възможността някой от секционната комисия да драска допълнително по хартиената бюлетина и така да я направи невалидна.

Цветелина Пенева заяви, че няма как да се прегледат всички видеозаписи от секционните комисии по време на вота в неделя. По думите ѝ контролът трябва да се упражнява от всички граждани.

Експертът е на мнение, че трябва отново да се измени Изборния кодекс (ИК), за да не ставаме свидетели на манипулации на гражданския вот.

Според Пенева все още е възможно институциите да успеят да осигурят машинен вот на балотажа на местните избори в неделя.

"Надявам се да гласуваме с машина. Огорчена съм от случилото се. Надявам се ИК да се измени така, че да се върне машинното отчитане на гласовете", заяви Цветелина Пенева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари