Над 100 милиона лева ще потекат към общините за местните избори

0
Охраната на изборите гълта 23 милиона лева
Охраната на изборите гълта 23 милиона лева Снимка: Областна администрация Русе / архив

Охраната на изборите гълта 23 милиона лева

Общините ще получат малко над 117 млн. лева от парите за кметските избори на 29 октомври. Общата сума към момента е 151 млн. лева. Причината местната власт да вземе значителна част от сумата е фактът, че именно кметската администрация разплаща възнагражденията за членовете на общинските избирателни комисии (ОИК) и за секциите по места. Именно по това перо ще отидат над 90,3 млн. лева, информира "Телеграф".

На последните няколко вота парите за секциите бяха увеличени. С промените в Изборния кодекс възнагражденията се обвързаха с минималната работна заплата (МРЗ). Така всеки редови член на секция получава поне една четвърт от МРЗ. Заради проблема с грешките в протоколите тази година от Централната избирателна комисия (ЦИК) решиха да стимулират членовете на секциите да участват в обучения.

За такова те ще взимат по 40 лева отгоре върху основната сума. Отделно от това има и други допълнителни бонуси. За получаване на бюлетините в деня преди вота и за подреждането на секциите ще имат право на 15 лева. Между 25 и 35 лева взимат и онези членове на секции, които ще предават изборните протоколи в резултатите в ОИК. За София последната сума стига 50 лева. Така един редови член на секция може да получи между 260 и 320 лева. Участието за втори тур се заплаща отделно.

Логистика

Наред с тези средства общините получават от властта и около 27 млн. лева за логистично осигуряване на изборния процес. Местната власт е тази, която трябва да предостави параваните, урните за гласуване, всички консумативи – химикалки, линийки, които да ползват за проверка на избирателите в списъците, принтери, копирна хартия и други. Ако се налага, кметската власт предоставя и генератори. Това се случва само при извънредни ситуации – при спиране на тока например. Така общините с най-много секции на своя територия ще получат и най-много средства. Сумата, разпределена за Столична община, е малко над 13 млн. лева. На свой ред Пловдив, Варна и Бургас са с по-скромни средства. Градът под тепетата взима около 4,3 млн. лева. За Варна са предназначени близо 4 млн. лева, а за Бургас – близо 3 млн. лева.

Жандармерия

Иначе охраната на вота ще глътне близо 23 млн. лева. Средствата са разпределени по бюджета на МВР. Полицията охранява секциите още от деня за размисъл. След това транспортира членовете на секциите до ОИК за предаването на резултатите. Жандармерията пази и склада, където се съхраняват машините за гласуване. В същия склад машините минават през профилактика и се параметризират. След това същото се повтаря и за местата, където ще има балотажи. За отпечатването на избирателните списъци регионалното министерство получава около 1,6 млн. лева. Кметовете получават списъците от ГРАО към МРРБ, защото именно те поддържат регистъра на гражданите по постоянен адрес. Същите данни се ползват и от ОИК за определянето на мандатите за общинските съвети. Заради това, че масово секциите се намират в училища, пари получава и образователното министерство – около 92 000 лева. Средства взима и самият Министерски съвет – 3,75 млн. лева. Изпълнителната власт също има отношение към организацията на вота, като отговаря за поръчките за всички изборни книжа.

Месец отпуск за мераклиите за нов мандат

Когато действащ кмет е регистриран за кандидат за нов мандат, той трябва да излезе в 1-месечен отпуск. За този период той трябва да определи някой от заместниците си да изпълнява длъжността. Когато всички негови заместници също участват на вота, то Общинският съвет е този, който ще избере човек за временен кмет. Когато кмет на община ще се бори за общинар, той ще може да излезе в отпуск само за дните, през които в работно време участва в мероприятия на предизборната кампания.

Агитират ни с „Гласът ти е важен“

„Гласът ти е важен“. Това е слоганът на разяснителната кампания на Централната избирателна комисия (ЦИК). Още в средата на август ЦИК обяви поръчка за изработването на лого и слоган, в това число и клипове. За целта отдели около 50 000 лева. ЦИК ще разяснява на гражданите избирателните им права, как се гласува с машина, как се пуска вот с хартиена бюлетина, каква е разликата между тази за общински съветници и кмет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари