Медици настояват да се повишат цените на клиничните пътеки

0
Също така искат да се увеличи престоя от 7 на 14 дни и да се е спре кадровият дефицит
Също така искат да се увеличи престоя от 7 на 14 дни и да се е спре кадровият дефицит Снимка: БГНЕС / Архив

От Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация настояват Здравната каса и Министерството на здравеопазването да увеличат престоя по Здравна каса от 7 на 14 дни за процедури, да се повишат цените на клиничните пътеки и да се спре кадровият дефицит.

Тези искания и други проблеми ще се обсъждат на откриващият се по-късно днес в Правец Осми конгрес по физикална медицина.

Председателят на асоциацията, д-р Татяна Ангелова заяви пред БНР:

"Основните предложения, които ще направим, касаят критерии за тежест на заболяване, възможности за диференциране между по-леките случаи и по-тежките случаи, евентуално и в начина на оценяване натовареността на отделните лечебни заведения".

Освен че дните за рехабилитация са малко, има случаи, в които лекарите не насочват пациентите, посочва д-р Нина Гацова, изпълняващ длъжността началник на Клиниката по физикална медицина в болницата "Света Анна":

Амбулаторният курс е 20 процедури по Каса, което означава, че са два вида по 10 процедури или 3 вида по 7. Така го правим. Най-добрият вариант е 10-дневен да е курсът.

От Асоциацията искат и диференциация в заплащането за рехабилитацията в различните центрове, в болниците и в бившите поликлиники.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари