Мъж се оплака от полицейско насилие в Русе

5
Георги Генов твърди, че му е нанесен побой, след който има счупено ребро
Георги Генов твърди, че му е нанесен побой, след който има счупено ребро Видео: Русе Медиа

Млад мъж се оплака от полицейско насилие в Русе. 

29-годишният Георги Генов е бил задържан заедно с още двама души заради нарушаване на обществения ред в малките часове на нощта. По думите му, при ареста му е нанесен побой, за което си е извадил медицинско. От полицията отричат да са превиши правомощията си, предава Русе Медиа.

Случката се разиграва преди няколко дни през нощта в жилищен блок в Русе. Георги и приятелите му се събират в мазето на 25-годишния Николай, пригодено за механа, за да се черпят. Заради силната музика минути преди полунощ съседите викат полиция, която съставя актове за нарушаване на обществения ред. Два часа по-късно униформените се връщат, отново по сигнал. Този път патрулките са две, тъй като вече познават обстановката. Според полицаите в мазето се е чувала много силна музика, придружена от викове, крясъци и кучешки лай.

Оттук нататък версиите за събитията между органите на реда и Георги се разминават.

Чухме, че на вратата се чука. Николай отиде, отвори вратата, кучето ми го последва и аз инстинктивно, тъй като кучето е моето, тръгнах след него. При което получих удар от полицай, по лицето, по ухото, свих се на кълбо долу на земята и почнаха да ме бият. Първият удар беше с ръка, за другите не знам, кубинка ли, какво, свих се на кълбо да си предпазвам само главата“, разказва мъжът.

Според полицията обаче, след като са отворили вратата, компанията се е държала агресивно, вместо да изпълни разпореждането и да спре музиката. Единият от мъжете – Николай, е посегнал на полицейски служител, а другите са опитали с ръце и обидни думи да изблъскат останалите полицаи.  Георги дори е насъскал кучето си да ги захапе и се е наложило трима от компания да бъдат задържани и отведени във Второ РПУ.

Самият Георги не отрича, че всички са били много пияни, но е категоричен, че той не е посягал на полицай. От получените удари обаче е получил силни болки в ребрата. Поискал е лекар, но не го е получил.

Озовахме в районното, закопчани за пейките. Мен много почна да ме боли реброто, защото получих множество удари от лявата страна в областта на гръдния кош, исках постоянно. Даже се развиках вътре в районното, вързан с белезниците за пейката, исках си постоянно лекар, телефонно обаждане, при което нито едно от двете не ми беше предоставено“, твърди той.

Според полицията в районното управление е бил извикан медицински екип, но задържаните са отказали преглед. От „Спешна помощ“ на свой ред уточниха, че са извикани само за един от арестуваните – Николай, който е отказал да бъде откаран в болницата. Георги не фигурира в техния регистър.

След излизането си от ареста младият мъж е освидетелстван от съдебен лекар за получените травми.“ Имам ожулени лакти, където ме събориха на земята, счупено 11-о ребро, не спукано, по коленете имам още травми, дето са ме ритали по ставите, и множество охлузвания, и на ушната мида. Ние си плащаме данъците полицаите да ни защитават, а не да ни нанасят побой. Ние просто пуснахме малко повече музика тук, нищо повече, не сме ходили да обираме банка, да дърпаме чанти на хората, хулигански прояви, да бием други хора по улицата, просто пуснахме музика“, казва още Георги.

От полицията заявиха, че служителите на реда не са превишили правата си, тъй като мъжът и останалите от компанията са отказали да изпълнят законно разпореждане, не са се подчинили и са оказали съпротива на полицейски орган.

По случая е образувано досъдебно производство, за което е уведомена Районна прокуратура-Русе. Потърпевшият Георги Генов пък е категоричен, че ще търси правата си в съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари