Мъж с увреждания от Русе остана без пенсия заради административни неуредици

2
Румен Плачков закъснява с подаването на заявление за преосвидетелстване пред ТЕЛК и така не спазва определения от закона срок
Румен Плачков закъснява с подаването на заявление за преосвидетелстване пред ТЕЛК и така не спазва определения от закона срок Снимка: Dunavmost

Румен Плачков закъснява с подаването на заявление за преосвидетелстване пред ТЕЛК и така не спазва определения от закона срок

Организационни неуредици и липсата на адекватна комуникация между институциите оставиха инвалид от Русе без пенсия. Заради забавяне на документите, изпращани по административен път, Румен Плачков закъснява с подаването на заявление за преосвидетелстване пред ТЕЛК и така не спазва определения от закона срок. В неговата ситуация са десетки, а може би и стотици хора с увреждания в страната, информира БНТ.

Преди 8 години на русенеца Румен Плачков му поставят диагнозата мускулна дистрофия - необратимо автоимунно заболяване. Тогава му е определена 80% нетрудоспособност. Последното му решение изтича на 1 юни:

"Получих документа, че трябва да подготвя документите за ТЕЛК в началото на март. Като ми се извиниха от картотеката, че се е получил технически проблем и забавяне при изпращането на тези писма. И в срок, към 15-16 март и чрез личния си лекар електронно и на хартиен носител бяха подадени в картотеката на ТЕЛК Русе."

Румен Плачков бил спокоен, че всичко е направил както трябва. Знаел, че Териториалните експертни лекарски комисии заради голямата си натовареност разглеждат с голямо закъснение документите. Разчитал обаче, че пенсията му ще бъде служебно възобновена. И много се изненадал, когато разбрал, че е спряна. В НОИ-Русе му обясниха, че е пропуснал срока, подавайки документите си 2,5 месеца по-рано.

"За възстановяване на правото на пенсия по експертно решение с изтекъл срок след 28 май 2023 година е необходимо. Заявлението - декларация за преосвидетелстване да е подадено не по-късно от 3 месеца преди изтичане срока на експертното решение и да има забавяне на медицинската експертиза", каза Бистра Шаханова – началник сектор "Изплащане на пенсии" в НОИ-Русе.

От БНТ опитаха Регионалната здравна инспекция, към която са ТЕЛК-овете, и която подава информацията към хората с увреждания за изтичането на техните експертни решения, на какво се дължи закъснението.

"Списъците на хората, на които им изтича експертното решение до месец април идваха от НОИ. И ние по тези списъци ги изпращахме на хората, на които им изтича експертното решение. От месец април тези списъци ги има в информационната база данни, която е към НЕЛК. И вече от април месец ги изпращаме 4 месеца по-рано. Вина ние нямаме абсолютна никаква", обясни д-р Чавдар Вълчев – директор на дирекция "Медицински дейности".

И така Румен Плачков, който няколко месеца по-рано е съкратен и от работа, останал без никакви доходи:

"Работих по европейски, по регионални програми, които са за хора в моето състояние, за хора с увреждания, но поради това, че в момента не е приет бюджет, тези програми не се разписват и не са пуснати още. Без работа, без доходи, без всякакви средства оставам, включая и за лекарствата, които не са малко, над 200 лева."

За април и май в НОИ-Русе са обработени данните на 509 инвалиди, на които пенсии са временно възобновени. В същото време има 1008 души с изтекли ТЕЛК решения, които изчакват експертната комисия да се произнесе или да бъдат включени в списъците на Министерството на здравеопазването за възобновяване на плащането на пенсиите им. Колко са изпуснали тримесечния срок данни няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    9
    Сашо
    Малоумници ! Дали този човек ще се излекува от това коварно заболяване, а на инвалида без крайник дали ще порасне крак , тези, с тежко психично разстройство нима ще се излекуват ? БУМАЖЩИНА И ТРОМАВА СИСТЕМА ! Докато излезе ТЕЛК, голяма част от тези хора ще са мъртви !
  • 7
    8
    до 7
    Какви списъци бе ментално увреден? Списъци за кое? Че мускулната му дистрофия за първи път в медицинската наука е обратима ли? Какви списъци бе! Че до мен в ТЕЛК-а човека бе без крак /под коляното/. Седи и чака да удостоверят, че не му е поникнал нов. На две години.
  • -6
    7
    ...
    Какви "организационни неуредици", човекът е закъснял с документите, от 4 месеца има списъци, ама кой да пише глупости...
  • 1
    6
    Масажи
    Здравейте ,къде в Русе правят масажи с освобождаване?
  • 1
    5
    аььаасф
    от глад няма да умрем
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари