Мъж предаде 30 000 лева на "комисар Иванов"

0
Чак когато споделил със сина си, разбрал, че е жертва на измама
Чак когато споделил със сина си, разбрал, че е жертва на измама

69-годишен мъж в Русе е станал жертва на телефонна измама, като се е разделил с крупна сума пари.

Сигнал за престъплението е постъпил вчера вечерта около 19 часа в Първо РУ. Според разказите на възрастния мъж, на 12 ноември преди обед, на домашния си телефон е бил потърсен от непознат, представил се като "главен комисар Иванов", който му съобщил, че е обект на телефонни измамници, които ще му се обадят и е необходимо да съдейства на полицията те да бъдат задържани.

След това е получил обаждане по схемата за искане на сума пари за операция на роднина, като първо е позвънила  плачеща жена, а след това мъж, представил се за "професор Герджиков", който разяснил, че са необходими 17 хиляди евро за поставяне на платинени пирони. После отново се обадил мнимият полицай, който го разпитал с какви парични средства разполага и в коя банка, предупредил го да не дава парите на измамниците и да не ги допуска до дома си, а след това комуникацията между двамата продължила чрез мобилни телефони.

Така по указанията давани от мнимия полицай и под предлог, че съдейства за залавяне на измамниците, възрастният русенец извършил поне четири тегления на различни суми пари от два клона на банката и от банкомат, които после оставял на различни посочени адреси в града, като освен изтеглените пари оставил и суми, които са били налични в дома му, както и златни накити.

Чак когато се прибрал вечерта в дома си е споделил за случилото се със сина си и тогава разбрал, че е жертва на измама. Сигналът е документиран от разследващите в Първо РУ, като е образувано досъдебно производство.

Общата стойност на щетата предстои да бъде уточнена, но според първоначалните данни става въпрос за сума около 30 000 лв.

МВР напомня, че държавните институции не събират средства на ръка, а искането на пари по телефона е категоричен знак за измама.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари