Манолова към ромски деца: Образованието е шансът за живот извън гетото

0

„За мен като омбудсман, който отговаря за правата на децата, както и за правата на малцинствата, е важно че днес съм сред вас, с лидерите на ученическото самоуправление, за да обсъдим най-значимите за вас и вашите връстници проблеми, сред които е и темата за интеграцията на ромите.“

Това каза омбудсманът  Мая Манолова при откриването на Петата национална среща на представители на Ученическите парламенти от цялата страна – Лидерска академия „Училище по толерантност“, организирана от център „Амалипе“.

Тя поздрави младите хора за това, че са избрани да представляват своите училища и ги насърчи да бъдат още по-активни и непримирими към проявите на нетолерантност, езика на омразата и агресията.

Манолова обърна внимание, че въпреки усилията на държавата, между 17 000 – 18 000 ученици отпадат от образователната система.

„В България всяко седмо дете на възраст от 15 до 18 години не учи и не работи, което е изключително висок процент. Ясно е, че образованието е единственият шанс за живот, извън гетото, най-важният фактор за това да имаш добра работа, добри доходи и добра перспектива пред себе си“, посочи общественият защитник.

От гр. Сливен омбудсманът настоя за пореден път Министерството на правосъдието в разумен срок да внесе проекта на Закона за детското правосъдие, с който веднъж завинаги  да бъдат закрити интернатите, „защото докато се сменят министри на правосъдието и институциите обсъждат темата, децата прекарват детството си зад решетки, което е престъпление спрямо тях“, каза Мая Манолова.

По време на дискусията участниците разпитваха омбудсмана за правомощията й като национален обществен защитник и в частност като защитник правата на децата, дали може да направи нещо по въпроса с тежките чанти и черно - белите учебници и др.

Омбудсманът обеща, че в кратък срок ще изпрати препоръка до министъра на просветата, в която ще настоява да се взема мнението на учениците при предприемане на реформи в образованието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари