Мая Манолова: От 1 септември хората с увреждания остават без помощ от държавата

0
Това е пълна гавра от страна на екипа на финансовото министерство със съдействието на социалният министър, заяви омбудсманът
Това е пълна гавра от страна на екипа на финансовото министерство със съдействието на социалният министър, заяви омбудсманът Видео: БГНЕС

Хората с увреждания ще останат без помощ по Закона за личната помощ.

За това алармира омбудсманът Мая Манолова, след като парламентарната социална комисия гласува на второ четене проектозакона, който екипът на Манолова разработи, а БСП внесе в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Според омбудсмана заделените средства за социално подпомагане ще стигнат до 1 септември догодина. А именно от тогава подпомагането трябва да започне по новия Закон за личната помощ, който влиза в сила от 1 януари 2019 г. До тогава обаче заложените бюджетни средства ще бъдат изчерпани по сега действащите програми на социалното министерство.

Не вярвах, че това ще се случи. На практика социалната комисия по настояване на екипа на финансовия министър и с любезното съдействие на социалния министър ще остави хората с увреждания след 1 септември 2019 г. без личен асистент. Защото това е първият закон, в който се лимитират средства, които са крайно недостатъчни. Това е първият закон, в който се предвижда текст, че лична помощ ще се предоставя до колкото има определен финансов ресурс“, коментира Манолова на излизане от зала.

Отсега се знае, че на 1 септември парите ще бъдат изчерпани, подчерта тя и добави, че това е пълна гавра спрямо хората с увреждания, които имат нужда от личен асистент и лична помощ.

Отивам да пиша конституционна жалба, защото това е посегателство на права. Според предложенията на социалния министър личната помощ ще се финансира от парите на хората с увреждания. На тези с най-тежки увреждания, тъй като финансовият министър не дава нито стотинка плюс за лична помощ. Социалният министър смята да осигури пари като отнеме от хората, които в момента се дават на хората за социално подпомагане и чужда помощ. Това е нечувано“, отсече омбудсманът и добави, че от хората, които сега получават помощ от 930 лв. ще им бъдат приспадани 380 лв. ако използват личен асистент.

Манолова обясни, че от три месеца пита социалният министър Бисер Петков колко пари ще има за лична помощ на 1 септември. Според нея отговорът ще изкара хората на протест и днешното решение на ресорната парламентарна комисия обезсмисля създаването на този закон. Министър Петков успокои, че притесненията на омбудсмана са напразни и всичко е изчислено и планирано.

Манолова е категорична, че за да се реши проблемът трябва да се премахнат текстовете, които връзват личната помощ с 71 млн. лева, с които разполага социалното министерство, уточни още тя. Омбудсманът добави, че има европейски пари около 50 млн. лева, които могат да поемат възрастните хора, които не могат да се обслужват сами и имат нужда от асистент. По този начин ще се освободи ресурс за личната помощ за хората с увреждания. Манолова се възмути и от факта, че всяка година държавата се хвали с излишък и вместо да вложи част от него в законопроекта той се харчи за други неща.

Тя уточни още, че догодина ще има часова ставка по около 5 лв. на час.

Майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ заявиха, че ще потърсят отговорност от премиера Бойко Борисов къде е обещаният закон.

От няколко дни питаме г-н Петков къде са обещаните от Бойко Борисов 105 млн. лева, с които ние тръгнахме преди 4-5 месеца. Оказа се, че това, което е обещано, въпреки че ние не искаме пари, а искаме реформи. От тези 150 млн., които се тиражират в медиите, от тях не е отделен нито един лев за Закона за личната помощ, законът на майките. Пари няма“, заяви организаторът на протестите Вера Иванова, която подчерта, че не са спирали да протестират зад парламента от 286 дни. Тя добави, че това, което се случва не е нов закон, а ново име на съществуващото положение в момента с асистенти, които са с малко часове, а други чакат.

Иванова подчерта, че финансовите експерти са спънали реформата и липсата на пари прави невъзможно съществуването на закона за личната помощ.

Майките обявиха, че първо ще попитат Борисов и ако не получат отговор, ще излязат на протест. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари