Мамут от Ледената епоха намериха в Канада

1
Мумифициран мамут бе случайно открит от миньори в Канада
Мумифициран мамут бе случайно открит от миньори в Канада Снимка: Университет в Калгари

Живяло преди 35 хил. години и загинало в дълбока кал

Мумифициран мамут бе случайно открит от миньори в Канада. Групата търсела злато в пермафроста на Клондайк, провинция Юкон, северозападна Канада, когато попаднала на необичайната находка. Намереният мамут е бебе, живяло преди около 35 хил. години, смятат палеонтолозите, а добре съхранените му останки го превръщат в „едно от най-добре запазените животни от Ледената епоха на света“, пише Площад Славейков

Вълнистото мамутче е в перфектно състояние – запазени са хоботът, опашката, малките уши и е вероятно „най-важното откритие в палеонтологията на Северна Америка“. Предположенията на учените са, че бебето е загинало, когато е било на възраст малко повече от 1 месец. Дълго е 140 см, тоест малко по-голямо от единственото друго бебе мамут, открито в Сибир през 2007 г.

Бебето е женско и е получило името Нун Чо Га, което означава „голямо бебе“ на езика на местното коренно население. Откритието е направено на територията на племе от първите нации – общ термин за коренното население в Канада, което не е метис или инуит. След първоначалните проучвания учените установили, че мамутчето има трева в стомаха си, което означава, че последните часове на малкото са били на пасището.

Перфектното състояние на останките се обяснява с това, че бебето вероятно е затънало в твърде дълбока кал и е загинало, след като не е успяло да се освободи. Тялото му се е запазило замръзнало в пермафроста по време на Ледената епоха – наричана още вечната замръзналост, това е най-горната част на земната кора на местата, където температурата не надвишава нулата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари