Канадска фирма иска да търси злато в Кюстендилско

0
Стартирането на процедурата за търсене на подземни изкопаеми и при с. Гърбино на практика е издаване разрешение за втора мина в района, алармира общински съветник
Стартирането на процедурата за търсене на подземни изкопаеми и при с. Гърбино на практика е издаване разрешение за втора мина в района, алармира общински съветник Снимка: iStock

Постъпило е заявление за търсене и проучване на подземни богатства в района на кюстендилското село Гърбино, се посочва обявление на Министерството на енергетиката.

Според еколози и активисти от Кюстендилско става въпрос за проучване за злато.

Преди месеци МС издаде разрешение на канадска фирма да проучва за злато край село Злогош, на територията на три общини – Кюстендил, Трекляно и Земен, което предизвика реакции сред активисти и неправителствени организации в Кюстендилско и Треклянско.

Стартирането на процедурата за търсене на подземни изкопаеми и при с. Гърбино на практика е издаване разрешение за втора мина в района, алармира общинският съветник от Кюстендил инж. Огнян Атанасов, предава БНР.

Той е от групата, която се обяви „против“ в района да се копае и да се добива злато, защото това ще доведе до сериозни екологични последствия за Каменичкия край.

"Явно министърът на енергетиката не е разбрала нашите послания и нашата декларация, че ние не желаем на територията на нашата община да се развива такава дейност", категоричен е Атанасов.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви пред "Хоризонт":  „За мината в Гърмен или която и да е нова мина в района ще бъде уведомена г-жа Петкова, така че ще бъдат направени необходимите срещи. Позицията ни не се е променила, така че няма да има партньорство на тази основа“. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари