„Майкрософт“ пропуска Windows 9 и обяви следващата си операционна система - Windows 10

0
В новата ОС потребителите на Windows ще могат отново да използват пълнофункционален старт бутон
В новата ОС потребителите на Windows ще могат отново да използват пълнофункционален старт бутон

Майкрософт“ показа някои от функционалностите на следващата си операционна система и обяви името ѝ – Windows 10. Това е изненадващо, тъй като актуалната ОС е Windows 8.

Компанията представи версия за технически преглед за настолни компютри, която е налична от днес, 1 октомври.

В новата ОС потребителите на Windows ще могат отново да използват пълнофункционален старт бутон.

Той отпадна в оригиналния Windows 8, а негов „заместник“ беше върнат с ъпдейта Windows 8.1. Функционално обаче той беше съвсем ограничен и не служеше за онова, което очакваха потребителите.

Новият старт бутон пак ще дава бърз достъп до инсталираните програми и настройки на компютъра, но освен това ще има и секция с „живи“ плочки (live tiles) – нещо като умалена версия на Modern интерфейса.

Всички приложения в десткоп среда ще се отварят в прозорци, които могат да бъдат произволно оразмерявани и местени из екрана.

Появява се и нов бутон Task View, който ще показва работещите приложения.

Едва в тази версия на операционната система се появява и възможността за работа върху няколко плота – вместо твърде много приложения и файлове да се припокриват, вече ще може да се създават отделни работни плотове за различни цели и проекти.

Почти две години след лансирането на Windows 8, навлизането на тази ОС на пазара остава сравнително слабо, а Windows 7 остава стандарт. Високо остава използването дори на XP, която вече e без официална поддръжка. Едва 20% от корпоративните клиенти пък са преминали към Oсмицата.

Очаква се новата версия да е готова до края на 2015 г.

За разлика от сегашната, тя няма да работи в двоен режим, а ще разпознава какъв тип е машината – таблет, PC или друг вид устройство, и ще се адаптира по него. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари