Лютви Местан: Превръщате ДПС в новите евреи на България!

1
Лютви Местан - Лидер на ДПС
Лютви Местан - Лидер на ДПС Снимка: © Булфото

Трябва ли да сложа днес символа еврейска звезда на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в 21 век?, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при дебатите за персоналните промени в Министерски съвет, предаде „Фокус”. Местан се обърна с въпроси към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Румяна Бъчварова. „Първо, как ще изпълните една абсолютно невъзможна задача да изтръгнете ДПС от МВР и специалните служби? Как се изтръгва нещо, което го няма, не от ръководните позиции, а възможно най-ниските нива? Каква е целта на тази мащабна операция, не стана ли ясно с последните решения на министър-председателя, че този мит е мъртъв, защото никога не е отстоявал действителността”, запита Местан.

„Знаем какво цели тази нацистка по същност технология на изграждане на образа на злота. Вчера се поклонихме пред паметта на Димитър Пешев, който предотврати депортирането на българските евреи, за да бъдат избити в концетрационните лагери. Трябва ли да сложа днес символа еврейска значка на ревера си, за да придобия конкретен образ в представата ви за ДПС като за новите евреи на България в 21 век”, попита той и подчерта, че няма да го прави, тъй като в качеството му на председател на партия, която е в 43-ия парламент по волята на 500 000 избиратели, отказва да вярва, че това се случва в неговата родина.

„Вярвам, че въпреки партньорите, тя ще остане на страната на толерантността и това е кауза, която ще отстояваме и в управление, и в опозиция”, подчерта Лютви Местан.

„От името на ПГ на ДПС се обръщам вас да се разграничите от днешното ксенофобско изстъпление, което нарича българските граждани човекоподобни. Борбата с езика на омразата не се води с премълчаване на тези грозни, недопустими за европейска и евроатлантическа България явление”, заяви председателят на ДПС. Поводът за изказването му бе изявление на лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Местан попита още, каква е концепция за ролята на МВР и специалните служби в една мултикултурна демокрация.

Основният въпрос не се свежда до това кой министър си отива, а защо си отива министър Веселин Вучков и в името на какви политики Румяна Бъчварова ще бъде избрана. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при дебатите за промените в Министерски съвет. Местан посочи, че персоналните промени в българските правителства са естествено явление, но когато това се случва малко след 100 дни от управлението, има вътрешнопартийни и общополитически измерения.

Той поясни, че няма да коментира предложението на Бъчварова от гледна точка на социологическия й опит, правейки аналог с изказванията на премиера, че филолог не може да ръководи спорта. Лидерът на ДПС призова за истински разговор за състоянието на националната сигурност.

България има сериозен проблем в националната сигурност. Лобистките интереси на партньорите на г-н Борисов са сериозна причина за тази криза. За нас е от особено значение да бъде описана и обяснена цялостната картина днес. Още при създаването на четирипартийната коалиция, ДПС изрази опасения, че привличането на националпопулисти ще бъде източник на напрежение чрез генериране на ксенофобия. Нашите оценки и предупреждения се оказаха верни, най-категоричното доказателство е и днешния ден. В центъра на София могат да бъдат умишлено опожарявани коли на ДПС - това говори не само за неспособност да се противодейства, а за тежка и трудно преодолима криза на толерантността”, подчерта Лютви Местан.
„Ще гласуваме против избирането на Румяна Бъчварова, аргументите ни не са свързани само с това, че ДПС е опозиционна партия”, каза още лидера на ДПС.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари