Липсват лекарства за тежко болни пациенти у нас

0
Въпреки многократно анонсираните мерки проблемът остава
Въпреки многократно анонсираните мерки проблемът остава Видео: NOVA

Хроничен проблем - тежко болни пациенти продължават да остават без лекарства, въпреки многократно анонсираните мерки. Проучване на пациентска организация показва, че най-често има проблеми при социално значими заболявания, като диабет, както и ревматични и редки болести.

На пръв поглед никога няма да кажем, че Антон е с тежко генетично заболяване. Със спорт и правилно хранене се поддържа в добро състояние. Също и с много лекарства, но липсата на някои от тях му е създавала проблеми.

Отидох в една аптека и там ми споменаха, че не мога да ми осигурят цялото количество. Оказа се, че в цялата аптечна мрежа го има този проблем” обясни Антон Алексиев  от Асоциация "Муковисцидоза" пред NOVA.

Пациентите, които получават лекарства по Здравна каса, вече могат да подават сигнал в специален сайт, за да стигне информацията до здравните власти.

По закон търговците на едро първо трябва да осигурят нуждите на българските пациенти - това е техен ангажимент, той не се спазва и не се контролира от никой”, заяви Ваня Добрева - Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

И търговците на дребно - аптеките - са се убедили от опит, че често пациентите търсят липсващи лекарства, които подлежат на така наречения паралелен износ.

Точно определена група лекарства липсват непрекъснато. Това е точно тази група, която се изнася”, посочи Николай Костов - Асоциация на собствениците на аптеки.

Проблемът с липсващите лекарства се дължи и на големите отстъпки, които държавата изисква от фармацевтичните компании, както и на производствени затруднения.

Имаме 608 сигнала към днешна дата и 66% от тях се дължат на трайно или временно преустановен внос. Това е големият проблем - нарушенията в ритмичността на доставките”, уточни Боряна Маринкова - Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

През 2017 година беше разбита организирана престъпна група за паралелен износ на животоспасяващи лекарства. Тогава здравните власти обещаха да заработи електронна система, която да контролира процеса по-ефективно. Към днешна дата й се правят пилотни тестове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук