Фармацевт: Хартиената рецепта може да се изпълнява в аптеката повече от веднъж

0
Давността ѝ е само 6 месеца, обясни Маргарита Грозданова
Давността ѝ е само 6 месеца, обясни Маргарита Грозданова

Давността ѝ е само 6 месеца, обясни Маргарита Грозданова

Хартиената рецепта може да се изпълнява в аптеката повече от веднъж в рамките на давността от шест месеца.

Това обясни в ефира на БНР Маргарита Грозданова, член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, във връзка с припомнянето на здравното министерство, че издадените преди 16 октомври хартиени рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства са валидни за посочения период от време.

Предписването на лекарства за многократна употреба и отпускането им месец за месец с една и съща рецепта е характерно за лечението на диабет, а не за антибиотиците, обясни маг. фармацевт Маргарита Грозданова.

"Този антибиотик, ако след четвъртия месец има нужда човек, може да не е точно същия антибиотик. Според мен не е правилно антибиотикът да се изписва за многократна употреба".

Според нея ситуацията с продажбата на антибиотици с електронна рецепта вече е нормална.

"Има случаи, когато докторът не позволява генеричната замяна. Тогава сме принудени да върнем пациента при доктора".

Дни след забраната за износ на инсулини, недостигът на определени видове продължава, обясни Грозданова. Като Фиасп и Тресиба.

"Явно внася се някакво минимално количество. Разпределя се на някои определени аптеки. Ние трети месец не сме получили от тези видове и инсулини".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари