Ще има ли проблеми с лекарствата за хронично болни?

0
Пациенти с диабет и хипертония ще трябва да си купуват лекарствата на свободни цени
Пациенти с диабет и хипертония ще трябва да си купуват лекарствата на свободни цени Видео: БНТ

Достъпът на хронично болни до лекарства, които се заплащат частично от здравната каса, ще бъде ограничен.

Това предупреждават от сдружението на семейните лекари в Софийска област. Според тях текстове в проекта на Националния рамков договор лишават медиците от възможността да изписват адекватна терапия. Така пациенти с диабет и хипертония ще трябва да си купуват лекарствата на свободни цени, предава БНТ.

Преди 4 години Марийка получава инфаркт. От тогава всеки ден пие по 4 медикамента, които се поемат частично от Здравната каса.

Марийка Александрова: Към 60 лева ми излизат, защото са скъпи. След инфаркта ми казаха, че с тия лекарства докато съм жива, трябва да ги пия.

В проекта на Националния рамков договор за 2020-та има текстове, които може да лишaт Марийка от възможността да получава част от лекарствата по Здравна каса.

Д-р Виктория Чобанова - Сдружение на общопрактикуващите лекари София-област: Можем да даваме на пациентите не повече от 2 медикамента за едно заболяване. Досега медикаментите бяха три и нямахме никакво ограничение.

Марийка Александрова: По-малко ще ям, за да си купувам лекарствата или няма да ги купувам и така. И докъдето изкарам.

От Лекарския съюз не са подкрепили тези текстове от проекта на рамковия договор.

Д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на БЛС: Ще ограничат пациенти в терапията и ще създадат допълнителна административна тежест за лекарите - специално ОПЛ, които ги изписват.

От Здравната каса съобщиха, че няма да допуснат в рамковия договор да се приемат текстове, които отнемат права на хора с хронични заболявания. Лекарите обаче не са съгласни и с друго предложение - да отпадне възможността да изписват лекарства по Здравна каса на тримесечни рецепти.

Д-р Виктория Чобанова - Сдружение на общопрактикуващите лекари София-област: Ако има лекарства, които му стигат едното за 25 дни, едното за 28 дни, едното за 30 дни, едното за 40 дни. Трябва да идва 4 пъти в месеца.

За всяко посещение пациентът ще трябва да плаща потребителска такса. Утре Надзорният съвет на Здравната каса ще разгледа проекта на рамковия договор. А Лекарският съюз ще решава на събор дали да го подпише.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Срещнали се двама приятели със сини фланелки. Гледали се мълчаливо и накрая единия казал:
- Изглеждаш ми отпаднал...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари