Лавата от вулкана Нирагонго спря на 50 метра от летището на града в подножието му

1
Застинала на 17 км от града лава е прекъснала голямо шосе
Застинала на 17 км от града лава е прекъснала голямо шосе Видео: Al Jazeera English

Изригването на вулкана Нирагонго в източната част на Демократична република Конго е спряло тази сутрин.

Разположеният в подножието му град Гома с население от над 1,5 милиона души, не е пострадал. Потокът от лава е спрял на 50 метра от летището на града, каза представител на местните власти, цитиран от конгоанския новинарски сайт "Актюалите", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Един от най-активните вулкани в Африка се активизира вчера вечерта. За североизточните райони на Гома бе обявена евакуация. Около 7000 души напуснаха града и влязоха в съседна Руанда. Според очевидци имало е две големи изригвания с изхвърляне на лава, потокът ѝ е тръгнал към летището, но не е стигнал до него.

Тази сутрин хората са започнали да се връщат по домовете си. Властите оценяват щетите. Застинала на 17 км от Гома лава е прекъснала голямо шосе. Пострадали са предградията на града близо до североизточния склон на вулкана, висок 3470 метра. Няколко десетки къщи са разрушени.

Според генерал Констан Ндима, управител на провинция Северно Киву, където се намира Гома, по предварителна информация за петима ранени, които са пострадали при евакуацията на населението, предаде Франс прес. Президентът на ДР Конго Феликс Чисекеди съобщи през изминалата нощ, че прекъсва посещението си в Европа и се връща в страната.

При едно от най-големите изригвания на Нирагонго, през 1977 г., загинаха над 600 души. Поради химическия си състав лавата му е свръхтечна и може да се спуска от склоновете на високия 3470 метра вулкан със скорост до 96 км в час.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари