Ла Вангуардия: С изборите през юли в България свърши една епоха

0
С тези резултати приключва цяла епоха в България, най-бедната страна в Европейския съюз
С тези резултати приключва цяла епоха в България, най-бедната страна в Европейския съюз

 С тези резултати приключва цяла епоха в България, най-бедната страна в Европейския съюз

Парламентарните избори в България, проведени миналата неделя, не разрешиха политическата блокада, тъй като нито една формация не постигна абсолютно мнозинство и основната протестираща партия ИТН отказва да се съгласи с традиционните сили. Въпреки това нейният лидер, певецът и телевизионен водещ Слави Трифонов, вече е направил предложение за кабинет. Той иска ново правителство на малцинството, което всички ще приемат и ще изпратят астронавти в космоса”, коментира изборите у нас испанският „Ла Вангуардия”, цитиран от Труд

При 100% от преброените гласове този вторник станаха известни окончателните резултати от изборите, втори от три месеца насам. Има такъв народ завърши на първо място, с 24,08% от гласовете, следван от консервативната ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България), с 23,51%. С тези резултати приключва цяла епоха в България, най-бедната страна в Европейския съюз. Повече от десетилетие Бойко Борисов и партията му ГЕРБ доминират в политиката на страната. Това, което не се е променило, е минималната разлика между първата и втората партия и това ни принуждава да търсим коалиции.

Но Трифонов отказва всякакво споразумение със социалистическата партия (трета, 13,39%) и с ДПС, партия на турското малцинство (пета, 10,71%), които смята за част от същата корумпирана олигархия като Борисов.

Преди изборите той увери, че ще се съгласи да преговаря само с другите две протестни партии „Демократична България” (четвърта, 12,64%) и „Изправи се! Мутри вън! (шеста, 5,01%). Те са партии, родени миналата година, по време на антикорупционните демонстрации срещу Борисов.

След изборите обаче цифрите просто не излизат, защото трите антисистемни формации не постигат 121-те депутати в 240-местен парламент, за да имат мнозинство. Шансовете за трети избори са много големи.

Ето защо 54-годишният Станислав (Слави) Трифонов, една от най-влиятелните личности в страната си благодарение на телевизионното си токшоу, реши да предложи правителство на консенсуса.

За да лансира своите послания, Трифонов предпочита социалните мрежи и понякога критикува медиите, че са в услуга на традиционните партии. Водещият, певецът и сега - политик предложи правителство от експерти, на които са поверени конкретни задачи и срокове за изпълнението им.

Неговият човек, който да ръководи изпълнителната власт, е икономистът Николай Василев, който беше вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.) и министър 2005-2009 г. В правителството, сформирано от коалиция между социалистическата партия и ДПС. Ако бъде избрано, правителството на Василев ще замени служебното правителство, оглавяваното от Стефан Янев, което беше сформирано след изборите през април от президента на България Румен Радев, предвид невъзможността на партиите да постигнат консенсус.

Лидерът на ИТН изброи приоритетите, които трябва да има новото правителство. Наред с други, това включва завършването на всички магистрали, изграждането на детски болници и детски ясли. Но това, което предизвика изненада, е намерението да се изпратят в Международната космическа станция с помощта на НАСА двама астронавти от България и един от Северна Македония, чиито отношения са обтегнати от българското вето към европейската интеграция на съседката. "Време е да погледнем към звездите, а не към Земята", каза Трифонов при представянето на състава на своя кабинет.

Много коментатори се чудят дали това предложение е сериозно или е част от предаването на Трифонов. „Нещото за космонавтите и особено за македонския космонавт е по-скоро шега, дори ако идеята се сбъдне“, коментира анализаторът Даниел Смилов в портала „Дневник“.

Трифонов също предложи трима успешни министри от сегашното правителство да влязат в новия изпълнителен орган: министърът на икономиката Кирил Петков; този на финансите, Асен Василев и този на образованието Николай Денков. Но всички са отхвърлили предложението.

Той също така предложи намаляване на държавната администрация и създаване на цифрово управление. Той също така иска да въведе парламентарни избори в два тура, което би разрешило ситуации като настоящата, където няма парламентарно мнозинство и всички тези предложения може да останат във въздуха, ако ГЕРБ и социалистите не дадат карт бланш на победителя. "Настоящата система създава огромна несправедливост и позволява на недостойни хора да управляват България", каза Трифонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари