Криза за учители наесен

0
След 5 години няма да имаме учители под 60-годишна възраст
След 5 години няма да имаме учители под 60-годишна възраст Видео: news7

Очаква се криза за учители наесен, заради промените в Кодекса за социално осигуряване.

Изменението позволява на директорите да прекратят принудително договорите на преподаватели в пенсионна възраст и с достатъчен стаж. В същото време няма никакво ограничение за възрастта, стажа и мандата на директорите.

В пенсионна възраст и с достатъчен стаж за пенсиониране - на тези условия отговарят близо 5 хил. учители по данни на КТ "Подкрепа".

У нас средната възраст на учителите е най-висока в сравнение с тази в Европа и тя гони вече 57-58 години. В момента възрастта за пенсиониране на жените е 60 години и 8 месеца, а за мъжете 63 години и 8 месеца.

Проверка на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" показва, че у нас в момента не липсват подготвени от висшите училища кадри, и то по всички търсени предмети, но липсва желание от дипломираните педагози да влязат в училище. Причините затова са ниско заплащане и стресови условия на труд, съизмерими с професии при завършено само средно или основно образование. Така само след пет години няма да имаме учители под 60-годишна възраст.

Не по-различна е ситуацията за директорите - според синдикатите немалка част от хората на директорски стол също са в пенсионна възраст, с тази разлика, че до момента за директорите няма никакво ограничение за възрастта, стажа и мандата.

Законът вече позволява щом учителят е придобил право на пенсия, работодателят да прекрати трудовия му договор.

С писмо до просветното министерство синдикат "Образование" към КТ "ПОДКРЕПА" предлага на ресорния министър проф. Тодор Танев да обърне внимание и на навършилите пенсионна възраст директори и работещи в регионалните инспекторати, за да се даде възможност на по-млади хора да влязат в системата.

Синдикатите за пореден път искат за образование да се отделят поне 6% от БВП, а не както е досега малко над 3%. За сравнение през военната 1942 г. държавата е заделяла 10% от БВП за образованието.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари