Край на уредите, които се чупят веднага след изтичане на гаранцията им

2
Нова директива задължава производителите да правят продуктите си по-издръжливи
Нова директива задължава производителите да правят продуктите си по-издръжливи

Случвало ли ви се е домакински уред в дома ви да се повреди веднага след изтичането на гаранцията му?

Ако не, то поне със сигурност сте чували за подобни случаи. Но оставяйки личните впечатления настрана, европейската статистика също сочи, че има увеличение на подобни случаи – в периода между 2004 и 2012 процентът на големите домакински електроуреди в ЕС, които са се повредили безвъзвратно 5 години след покупката им, е скочил от 3,5% на 8,3%.

Веселин също е сред хората, „опарили“ се от счупен непосредствено след гаранцията електроуред – в конкретния случай пералня, предава ТВ Европа. Повредата е била толкова голяма, а ремонтът й толкова скъп, че предпочита просто да си купи нов уред.

С цел по-големи печалби самите производители започват така да проектират продуктите си, че да не могат да бъдат ремонтирани, което да накара хората да закупят нов уред, сигнализират потребителски организации.

Именно поради тази тенденция на свръхпотребление, водещо и до замърсяване на околната среда, Европейската комисия гласува директива, наречена „Право на поправка“.

Документът задължава производителите да правят продуктите си по-издръжливи и по-лесни за ремонт. Те ще имат и задължение да подсигурят резервни части в 10 годишен срок след пускането на дадения уред на пазара, а не както към момента е честа практика – да казват, че ремонт може да се прави само във фирмен сервиз, обикновена на по-висока цена.

Правилата засега обаче не обхващат всички видове електроуреди, а само осветителните тела, телевизорите и някои големи електроуреди като перални и хладилници.

От своя страна производителите са против мярката и настояват, че това ще повиши разходите им, респективно може да доведе до по-голяма крайна цена за клиентите.

Директивата влиза в сила от 1 март 2021 година, за да могат производителите да се подготвят адекватно и да преструктурират производството си.

А дотогава Веселин се надява да не се налага никой от домашните му уреди да се повреди. Най-вече заради изгубеното време и нерви с евентуални ремонти, но най-много заради излишните пари, отиващи по тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари