Кормораните харесват Дунав

0
Броят на големите корморани се е увеличил почти двойно
Броят на големите корморани се е увеличил почти двойно Снимка: Радио Видин

Експедиция по река Дунав се проведе от 12 до 15 юни.

В нея взеха участие шестима експерти от „Зелени Балкани” и двама от НП „Централен Балкан”, предава БНР. Учените проучваха орнитофауната по реката от Видинн до Силистра и в някои от най-големите стари крайдунавски езера и блата в обсега на дунавската низина.

Проучването е установило значителен спад в числеността на гнездящите птици в смесените колонии, както и във видовото им разнообразие. Значителна промяна е забелязана при гнездящите сиви, гривести, малки бели и нощни чапли, малък корморан. 

Значителен спад има и при гнездящите двойки лопатарки в известните колонии. 

За сметка на това, числеността на големия корморан се е увеличила почти двойно в сравнение с предишни години. Не е изключено това да е причината за изчезването на другите видове птици като гнездящи от колониите. 

Експертите са открили две новообразували  се пясъчни коси, на които гнездят основно речни рибарки. Сред констатациите на експедицията е и негативното влияние на множество укрепвания на брега с бетонни и каменни насипи, както и унищожаването на естествените крайречни и островни гори и замяната им с плантации от хибридни тополи.

Дейностите на Зелени Балкани в района на река Дунав продължават. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари