Конфискация по ананимен сигнал за магистратите

0
Директорът и неговият заместник ще имат право да искат от съда разкриване на банковата тайна за проверяваните.
Директорът и неговият заместник ще имат право да искат от съда разкриване на банковата тайна за проверяваните.

Анонимен сигнал срещу магистрат за необяснимо богатство може да доведе до конфискация на имуществото му и то без да му е повдигнато обвинение. Това излиза от проекта за нов Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, които заемат висши публични длъжности, публикуван за обществено обсъждане.

 Същото може да сполети и всяко лице на висша длъжност от президента до директорите на болници и главните архитекти на общините. Това са всички, които и сега са задължени да подават декларации пред Сметната палата, но са включени и нови длъжности. Сред тях са общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавните университети, управителите и изпълнителните директори на болници, ръководителите на управляващите органи и междинните звена по програми, финансирани със средства от ЕС, служителите в администрацията, които вземат решения по процедурите за възлагане на обществени поръчки. Общо около 10 000 души. 

С новия закон се създава мегаструктура, наречена Национално бюро за предотвратяване на корупцията (НБПК), която трябва да заработи от 2016 г. Тя обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което сега отговаря за имуществените декларации. Освен, че ще проверява декларациите за имущество и конфликт на интереси, това бюро ще може да се сезира и по анонимни сигнали и медийни публикации. Достатъчно е „в сигнала да се съдържат достатъчно данни за необяснимо богатство и/или твърдения за конкретно корупционно поведение на лице, заемащо висша публична длъжност“, пише в проекта.

Така се задейства цялата държавна машина – срещу магистрата (или друго лице на висша длъжност) започва проверка на имущественото състояние. Тя трябва да приключи за 6 месеца. Ако при нея бъде установено „необяснимо богатство“, новото бюро сезира Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Тя започва собствената си проверка за имуществото и доходите на лицето за 10 години назад, която може да продължи още година и половина. И ако се установи разминаване от над 250 000 лв. между доходи и собственост, комисията ще заведе дело за конфискация. Междувременно по нейно искане може да бъдат наложени запори и възбрани на имуществото на проверявания. И всичко това може да започне от един анонимен сигнал

Заради изричната забрана в действащия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество проверките по него да се образуват по анонимки, с преходните и заключителни разпоредби на новия проект изрично се записва изключение. То е именно за случаите, когато комисията за конфискация е била сезирана за констатирано необяснимо богатство по реда на Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. В новия закон няма определение какво се има предвид под необяснимо богатство, сигналът за което може да постави началото на тотални проверки на имуществото в продължение на 2 години. Той обаче дава определение на корупционно поведение.

То е налице, „когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето получава облаги от материален или нематериален характер, водещи до незаконно увеличаване на неговото или на свързани с него лица имуществено състояние, както и когато изпълнява възложените му правомощия или задължения по служба при условията на конфликт на интереси“. Извън проверките по сигнали и медийни публикации, основната функция на новото мега бюро ще е да проверява декларациите за имущество и конфликт на интереси. А в тях вече ще трябва да се вписват и доста повече обстоятелства.

Първо – чуждите имоти и коли на стойност над 5000 лв., които ползва заемащият висша длъжност. Второ – обученията и пътуванията извън страната, ако струват над 5000 лв. Трето – трудовите доходи. Така ще бъдат покрити всички случаи на подкупи под формата на екскурзии до екзотични дестинации и скъпи коли, уж, дадени само за ползване на висшия чиновник. „Освен това вече ще се обявяват и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство. Това разрешение отговаря на практическото положение, при което все повече хора живеят без брак“, пише в мотивите към проекта. 

Всяко разминаване между декларираното и реалността за над 10 000 лв. ще води до проверка. Според записаното в проекта, ако тя потвърди несъответствие между обявените доходи и имущество и действителната собственост, новото бюро ще сезира НАП и ДАНС. А ако установи „необяснимо богатство“, ще сезира комисията за конфискация. Националното бюро ще се ръководи от директор и зам.-директор за 5 години и с право на два мандата. Те ще се назначават и освобождават от президента по предложение на Министерския съвет. Шеф и зам.-шеф на бюрото могат да бъдат български граждани, с най-малко 10 години професионален опит, поне пет от които на ръководна длъжност. Те задължително ще преминават през проверка за почтеност, а парламентарната комисия за борба с корупцията ще има правомощия да проверява ръководството на НБПК. Ръководството на Националното бюро ще трябва да отчита дейността си на всеки три месеца в интернет, както и да представя годишен доклад в Народното събрание. 

Директорът и неговият заместник ще имат право да искат от съда разкриване на банковата тайна за проверяваните. Инспекторите, които ще извършват оперативната дейност по проверките на висшите чиновници също ще преминават през тест за почтеност. Дейността на НБПК ще се проверява ежегодно от независим външен одитор. Общественото обсъждане на законопроекта трябва да приключи до 5 юни 2015 г.

Източник: PLANB.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари