Кой кара най-мощните коли в България?

0

Кой кара най-мощните коли в България?

Собственикът на транспортната фирма “Биомет” Ваньо Алексиев показа преди няколко дни в инстаграм новото си Bugatti Chiron. Той е българинът, поръчал най-бързата серийна кола в света на автосалон. Цената на лимитирания модел е 2,4 млн. евро.

Алексиев е един от най-големите в транспортния бизнес на светло и с най-много платени данъци в България и вероятно затова реши сам до обяви покупката.

От 0 до 100 км/ч Bugatti Chiron ускорява за 2,5 сек, до 200 км/ч достига за 6,5 сек, а до 300 км/ч – за 13,6 сек.

В стандартен режим максималната скорост е 380 км/ч . За достигането на 420 км/ч колата се нуждае от активирането на допълнителен специален ключ.

Автомобилът разчита на W16 двигател, развиващ мощност от 1500 к.с. и 1600 Nm въртящ момент, като максималната скорост е ограничена по електронен път на 420 км/ч за движение по обществени пътища. Моделът Chiron, който Алексиев притежава, е черен, с контрастиращ червен интериор.

Алексиев бе собственик и на други уникални автомобили - два ролс-ройса и едно ламборгини, но продал всичките и е оставил единствено новото бугати, предава hiclub.bg.

Предшественикът на суперавтомобила Chiron - Bugatti Veyron, също имаше един екземпляр с български регистрационен номер. Хиперколата бе собственост на бизнесмена Румен Гайтански. Бившият концесионер на чистотата брои 1,5 милиона евро за уникалния автомобил, от който бяха сглобени 450 бройки.

Противно на общественото мнение регистрираните в България спортни и екзотични возила не са толкова много. У нас се купуват по 10-20 ферарита, ламборгинита и други подобни коли на година, като повечето от тях се карат извън България или по родното Черноморие. Българските бизнесмени предпочитат по-скоро мощните джипове и лимузини на по-масовите елитни марки, вместо да бият на очи с малкосерийни спортни автомобили.

Братята Йордан и Динко Диневи шофират единственото в България Hennessey Venom GT. Червеният звяр събира очите на летовниците, минаващи край яхтеното пристанище на Свети Влас.

Според неофициалната статистика у нас има 50 майбаха, 193 бентлита, 31 ламборгинита, 68 ролс-ройса и 93 ферарита.

Депутатът Веселин Марешки освен собственик на бензиностанции и аптеки, притежава и уникален модел SSC Ultimate Aero, която се води най-бързата серийна кола. Автомобилът е снабден с 6,3-литров Biturbo-V8 агрегат, който разполага с 1287 конски сили и максимален въртящ момент от 1507 Nm. Цялата тази сила се изсипва върху задните колела.

В света са произведени общо 50-ина бройки, като една оранжево-черна краси улиците на морската ни столица. На цялото земно кълбо има само още една по-мощна серийна кола от него и това е последната версия на Bugatti Veyron, която вече е заменена от друга хиперкола - Chiron, която също обещава да е по-екстремна. В ценово отношение SSC Ultimate Aero е направо изгодна спрямо френската Veyron.

Бруталното произведение на Shelby Supercars (SSC) е високо едва 1,07 м, но ширината е 2,10 м и дължината е съответно 4,47 м. Ускорението от място до 100 км/ч става за 2,78 секунди, 200 км/ч се стигат едва за 6 секунди, а след 12 секунди скоростомерът показва 300 км/ч. Производителят дава максимална скорост на модела 434 км/ч.

От няколко години Hennessey Venom GT може да бъде забелязана на яхтеното пристанище в Свети Влас. Автомобилът се задвижва с 6,2-литров битурбо V8 алуминиев двигател от Chevrolet. Моторът е тип LS9, изработен от алуминий, който е познат от Corvette ZR1, но чрез специалната туинтурбосистема на Garrett доставя невероятните 1200 конски сили. Теглото на автомобила е 1158 килограма, заради каросерията, изработена от карбонови влакна. 

Venom GT е способен да ускори от 0 до 100 км/ч за 2,2 секунди, а максималната му скорост - да достигне впечатляващите 422 км/ч при “нормални” гуми и извън състезателни условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари