Когато сърцето ти е от дясно може да се кълнеш на воля

6
Сравнете какви ги е плещил преди 10 години и какви сега
Сравнете какви ги е плещил преди 10 години и какви сега

Бойко Борисов, 9 март 2019 година:

Аз съм участник във Възродителния процес като 27-годишен командир на батальон. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато от мен зависи нещо“, коментира премиерът.

Бойко Борисов, КАТО КМЕТ НА СОФИЯ /2005-2009/; лидер на ПП ГЕРБ по bTV с водещ Николай Бареков:

Бойко Борисов: Аз първо считам за нужно, тъй като чух анонса на вашето предаване, да изясня следното. Защото много услужливо някои започнаха да говорят, че аз съм участник във възродителния процес.

Водещ: Това е друга сериозна тема. Ако искате да започнем с нея, да започнем с нея.

Бойко Борисов: Още преди четири години в Министерски съвет (МС) Мехмед Дикме, или пет, когато дойде НДСВ на власт, Мехмед Дикме, когато ме представяха като главен секретар…

Водещ: Това беше по-отдавна, преди седем години.

Бойко Борисов: Значи е било преди седем години. Аз им казах какво ми е участието в този процес. А то е. Ние тогава бяхме млади офицери и всички служители на МВР, между другото много лекари, учители, производители…

Водещ: Така.

Бойко Борисов: … от цялата страна бяха изпратени в смесените райони да прибират реколти и да охраняват. В този период ние сме охранявали прибирането на реколтата и реда и сигурността на гражданите на България в тези региони. А тогава големите държавници, голямата политика се свеждаше по вертикалата и ние изпълнявахме стриктно, няма нито едно събитие, нито един факт, нещо, с което аз да се срамувам, че съм направил. Точно обратното, спазвахме реда в Република България и го налагахме като такъв. Така че тези спекулации трябва да престанат и в същото време да се знае много добре, че тогавашното ръководство на БКП, включително и по времето на Станишев, правеха Възродителния процес, а сега са коалиционни партньори.

Водещ: И Държавна сигурност (ДС) да не забравяме като част от репресивния апарат.

Бойко Борисов: И ДС. И всички, които са взимали каквито и да е било решения по Възродителния процес, после бяха наградени, може в една заповед 13 13 да се видят, аз там отсъствам. Ние като служители на Противопожарната охрана бяхме пратени там да не палят житата, царевицата, за да може да се прибере реколтата.

Водещ: Коя година беше това? Можете ли да изясните фактологията на този…

Бойко Борисов: 1987 година.

Водещ: Колко годишен сте бил тогава, вие сте бил много млад офицер?

Бойко Борисов: 25 – 26 години.

Водещ: Лейтенант?

Бойко Борисов: Максимум старши лейтенант.

Водещ: Максимум старши лейтенант. Каква група сте водели, защото като казахте при колегата Коритаров, че сте водели батальон, аз също съм бил в армията…

Бойко Борисов: Да, това са…

Водещ: Батальонът е голяма единица, старши лейтенант да води батальон е много странно.

Бойко Борисов: И тук пак се подвеждат, защото курсантите на МВР, аз тогава бях преподавател във Висшия институт на МВР, и курсантите се водят батальони, взводове и роти там. И фактически…

Водещ: Е не му ли отива на старши лейтенант да води взвод, например, а не рота, пък още повече батальон?

Бойко Борисов: Зависи от старши лейтенанта.

Водещ: Е, като е Бойко Борисов старши лейтенант може да води и батальон.

Бойко Борисов: Аз още на 18 години съм произведен младши лейтенант и то съм произведен от курсантите.

Водещ: На 18 години? За особени заслуги, за какво?

Бойко Борисов: Те ме избраха за командир на курса, тази длъжност беше изборна. Избира се един представител и съответно тогава министърът го произвежда в офицер.

Водещ: Водил сте вашия курс, на който сте преподавал и от който сте бил част, да охранява реколтата от пожари?

Бойко Борисов: Точно така.

Водещ: Това е участието на Бойко Борисов във Възродителния процес?

Бойко Борисов: Абсолютно.

Водещ: Гордеете ли се с този факт?

Бойко Борисов: Не само, че се гордея, между другото, там маса турчета идваха, тъй като от там, от Дулово, ние заминахме на световно първенство по карате в Лондон, от там. Тогава готвех националния отбор паралелно там и те по цял ден седяха и ни гледаха как се ритаме в залата.

Водещ: Така. Тоест, вие сте бил част да речем от репресивния апарат по това време, но по никакъв начин не сте участвали в издевателство срещу български турци и български граждани?

Бойко Борисов: Това са някакви измишльотини на комунистите, които сега се чудят как да излезе някаква новина от това, че Борисов е участват във Възродителния процес.

Водещ: А какво ви е мнението за Възродителния процес като политик, държавник и гражданин на тази държава?

Бойко Борисов: Тотално сбъркано като почти всичко, което е правила държавата тогава. Трябваше много последователно, както в САЩ, първото име на новородените да бъде българско, дава се един списък, както е там, фамилиите съответно да са на бащите и дедите.

Водещ: Какво значи „българско име”? Има много деца, които са кръстени, примерно, Изаура, Рената и т.н. Какво значи именник с български имена? Как да го направят… Как си го представяте…

Бойко Борисов: Все пак и в това може да има някакъв контрол. Толкоз. Не може да се…

Водещ: САЩ са мултиетническа, мултинационална държава от много голям мащаб.

Бойко Борисов: Да, ние също.

Водещ: Ние сме сравнително етнически, ако щете, дори еднородна държава, защото не от векове, а сигурно от…

Бойко Борисов: Вижте, аз считам, че това, което беше наложено тогава във фамилиите да има „ов” и „ев”, което нека да си е Мехмед Мехмедов или Ахмед Ахмедов.

Водещ: Това е бил добрият вариант, според вас, да не се прекрачват тези граници.

Бойко Борисов: Повтарям, с новите граждани, които се раждат, с това беше започнат този процес. Иначе, то беше един път фарс, един път нещастие за тези хора, защото им даваха по един квадратен метър, за да си натоварят багажа.

Водещ: Имахте ли възможност да критикувате хора от БКП, вие познавахте от близо, за което много хора биха могли да ви завиждат, Тодор Живков като голям държавник, като време престоял на най-високия връх в държавата, говорихте ли с него откровено, кой носеше вината, според него, за Възродителния процес? Негова ли е идеята или на хората от ДС?

Бойко Борисов: Говорил с него, когато съм имал възможност. Начинът, по който ДС е извършила процеса той е считал, че доста по-меко, внимателно и плавно трябва този процес да върви с интеграцията на тези етноси, за да няма подобен етнически конфликт. Но явно те са били пресирани, което аз си мисля, че при вас казах – и най-кроткият човек, когато го поставиш в ъгъла и го пресираш, той се съпротивлява. Затова ние трябва да престанем с тази етническа карта и нека да се върнем всъщност откъде дойде целият проблем.

Водещ: Значи, последно да изясним. Не целите според вас, а методите на възродителният процес са порочни и заслужават критика.

Бойко Борисов: Разбира се.

Сравнете какви ги е плещил преди 10 години и какви сега. „Командирът на батальона“, „Максимум старши лейтенант“.

Източник: Афера
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари