Когато прокуратурата обяснява каква мафия е

0
В контролирания мрак, представян ни като светлина, Гешев опитва да (у)държи цялата власт
В контролирания мрак, представян ни като светлина, Гешев опитва да (у)държи цялата власт Снимка: БГНЕС

"Да ви кажа защо сме мафия. Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, не на думи, а с дела, както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски".

И още: "Мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти - едни за хората с милиарди и политическо и медийно влияние, и други - за останалите българи. Така, както беше десетилетия."

Това са цитати от обръщението на главния прокурор Иван Гешев към няколкостотин прокурори и следователи. Седмицата, която си отива, започна с Национално съвещание на тема "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежкото нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз".

Оставям настрана недоумението дали е нормално ударният акцент в обръщението на един главен прокурор на готвения като голямо пиар събитие форум, да бъде обяснението (и уверението), че Прокуратурата на Република България не е мафия. Дълбоко метафоричен впрочем акцент, от който някои прокурори може да са се почувствали неловко, пише Петя Владимирова в Дневник.

Оставям настрана и еднотипните речи на включените в програмата, естествено в пълен синхрон с обръщението на Гешев, за застрашената независимост на прокуратурата и прекрачената вече "червеита линия", сякаш генерирани от една и също елекронна машина (През седмицата прокуратурата продължи да разпраща копия от тях. Ще отбележа само детайла, че на снимка на един от изказващите се, пролича, че отгоре на листа е написано името и регионалната прокуратура, от която е. Или изказването му е било разпределено. Или го е изпращал за съгласуване предварително).

Изказванията, пропускаха доводите на логиката и практиката, че не посочениите врагове в лицето на критичните към Гешев, а управляващите имат политическия ресурс да им отнемат "независимостта" (по тях) или безконтролността (което е реалният проблем) - нещо което нито ГЕРБ, нито Борисов персонално показва, че има за цел, напротив.

И се връщам на обяснението на Гешев, "защо (не) сме мафия", по-точно на два от аргументите му.

Няма да допуснете двойни стандарти? Вие ги утвърдихте

"Показахме, че няма да допуснем двойни стандарти". Твърди главният прокурор. Не, не сте показали.

Прокуратурата на Гешев счупи основен принцип на правото, като въведе деление на гражданите на олигарси и обикновени хора, за които тя уж работела, а не на спазващи и нарушаващи законите, каквито са задълженията ѝ по конституция, в която непрекъснато се кълне. Но премълчава поведението си сред фалангата на олигарсите, където играе с все сила двойният стандарт, както и сред онези властници, които са имунизирани благодарение на обвързаността на техните кукловоди с прокурорския връх. Какво друго освен двоен стандарт е да не се заинтересува прокуратурата от схемата в разследването "Осемте джуджета", нарушенията в т.нар. летни сараи на Доган, схемата със студения резерв итн. Какво друго освен двоен стандарт е чадърът над довчерашния финанов министър Владислав Горанов за загубите от 700 млн. лв. за бюджета от облекченията на вече обвиняемия Васил Божков?

Внесли сте светлина в мрака? Не, само контрол над тъмнината

"Внесохме светлина в мрака". Заяви главният прокурор (впрочем наблюдатели отбелязаха, че тази реплика е свързана с масонството, но няма да влизам в тази тема).

Дни преди прокурорското събитие в резиденция "Бояна" (където оказа се, живеел вече и Гешев) сайт, известен с подкрепата си за главния прокурор, публикува статия с програмно звучене като промоция на предстоящия форум, определен за безпрецедентен. Един абзац от нея заслужава да бъде цитиран:

"Властта също се страхува от прокуратурата, това личи и от неособено успешните опити за произвеждане на нова Конституция. Но не само от институцията прокуратура се страхуват премиерът Бойко Борисов и част от приближението му в управлението, а по-конкретно от настоящия главен прокурор Иван Гешев. Защото и за малките деца вече стана ясно, че той явно променя модела на работа на обвинението с доста бързи темпове, както и че, ако има магистрат, който е способен да обвини Борисов и да го изпрати на съд, то това е именно Гешев."

Мек знак, че може да бъде видяна сметката на един от триадата, за да бъде спасена тя и идеолозите й? Или явен шантаж да се вразуми навреме формалният властник пред реалните властелини...

Казано иначе: в мрака се пропускат контролирани процепчета светлина, но не за прогонване на мрака и не за просветляване на публиката, а като знаци към онези, от които зависи реформата на прокуратурата. Там - в контролирания мрак, а не на слънчевата поляна на прокурорския форум, се решават проблемите на властта, включително и тази на Гешев и Борисов. А не, ще повторя, в гръмките, окъпани в светлината на прожекторите обръщения и речи, предавани като първа новина по радиа и телевизии.

Та на въпроса "Защо сме мафия" ли?

Заради това, което никога не опровергавате с действия, а покривате с грандиозни бляскави демонстрации. Червената линия отдавна е прекрачена. И в контролирания мрак, представян ни като светлина, Гешев опитва да (у)държи цялата власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари