Кога ще е готова магистралата Русе - Велико Търново?

4
Какво предстои догодина като проектиране?
Какво предстои догодина като проектиране? Видео: Русе Медиа

Какво предстои догодина като проектиране?

Изграждането на автомагистралата „Русе - Велико Търново“ ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков по време на днешната церемония по символичната първа копка, която се състоя в участъка между гара Бяла и Ценово. Трасето от 7,9 км е част от втория лот на проекта за обхода на Бяла. Строителните дейности няма да пречат на земеделските стопани в района, стана ясно от разговорите между премиера и областния управител на Русе Данаил Ковачев. А кметът на Русе Пенчо Милков благодари, че градът и регионът вече са във фокуса на държавата и това се оценява от гражданите, предава Русе Медиа.

Акад. Денков заяви, че през последните 7-8 години няколко пъти е идвал в Русе, винаги във връзка с Русенския университет и академичното развитие на града. „Това, което правеше впечатление и продължава да прави, е амбицията на Русе, както в миналото е бил един от водещите градове в България, отново да бъде такъв, не сме забравили и за ролята на Русе за първите стъпки към демокрацията в края на 80-те години. За да може това да се случи, трябва да нямаме усещането, че Русе е някъде накрая на България“, посочи премиерът.

Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север. Сложихме едни карти, погледнахме ги и Русе беше в центъра на тези карти. Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием от пристанищата на Егейско море към Румъния, към Молдова, към Украйна“, допълни министър-председателят.

Денков увери, че изграждането на този обект ще е от полза на всички, а не само за русенци.

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков каза, че магистралите са кръвоносните системи на икономиката. „Магистралата „РусеВелико Търново“ е част от стратегически коридор „Север – Юг“. Коридор, който следва да свърже пристанището в Русе с егейските пристанища в Гърция. Той е част от паневропейски коридор, който трябва да свърже Егейско и Балтийско море. Едно транспортно направление, което е изключително важно от стратегическа и геополитическа точка дори и към днешния ден. За България магистралата „Русе - Велико Търново“ е стъпка към икономическото възраждане на Северна България. Тя е и път към демографското възстановяване на Северна България“, каза Цеков.

Той припомни, че освен тази магистрала, в ход е изпълнението на магистралата между Видин и Ботевград, като и доизграждането на магистрала „Хемус“.

В бюджета за следващата година са заложени средства за проектиране на скоростни пътища - между Свищов и магистралаРусе - Велико Търново“, от Русе до Шумен, Силистра - Шумен и Силистра-Добрич-Варна“, каза Цеков.

Автомагистралата „Русе - Велико Търново“ е абсолютно реална, проектите са почти изготвени, заяви пред журналистите малко преди церемонията Андрей Цеков.

„За осемкилометровият участък, който днес откриваме, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Средства в бюджета са предвидени“, посочи той. Министърът припомни, че се разчита и на финансиране по програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г.

На въпрос кога ще започне реалното строителство след днешната символична първа копка, министърът отговори, че това може да стане още утре. „Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са фиксирани. Ако времето е меко и хубаво като сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи. Ако паднат снегове, ще се поднови през пролетта“, каза още министърът.

Той допълни, че в началото на следващата година ще бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец. „Паралелно с това възлагаме и проектиране на продължението на магистралата от Велико Търново до магистрала „Марица“, а оттам вече със скоростни пътища към граничен пункт „Лесово“ и граничен пункт „Маказа“. Това предстои догодина като проектиране“, посочи министър Цеков.

На въпрос кога ще е готова магистралата Цеков отговори, че срокът е пет години след издаването на разрешенията за строеж.

Зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков заяви, че началото на строителството на магистралата „Русе - Велико Търново“ е в момент, когато развитието на транспортното направление „Север-Юг“ е от стратегическо значение за България и е много важно за целия Европейски съюз.

Магистралата ще бъде част от логистичния коридор при бъдещето възстановяване на Украйна. С изграждането на направлението ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик, ще се подобри и безопасността на движението“, каза Недялков.

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова сподели, че е човек, ангажиран от години с каузата за изграждане на адекватна структура в Северна България. „Магистралата ще спести и онези човешки жертви, на които сме свидетели през последните години“, каза Кирова.

На церемонията по първа копка на обекта присъстваха още членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново – Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. Изграждането ѝ ще започне в 7,9-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД „АМ Русе Търново“. Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Лидер Консулт“. Стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „РусеВелико Търново“ от Русе до Бяла (от 0+400 до км 40+640) и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.

Автомагистралата „РусеВелико Търново“ ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Ха ха
    До кога ще наричате двулентов път с аварийна лента магистрала. Смешно е. Истинските магистрални пътища са с 3 ленти без аварийната и тировете могат да изпреварват до средна лента. Това е магистрала.
  • 6
    7
    Народът прост - плаща ли,...
    "Кога ще е готова магистралата Русе - Велико Търново?" - когато всички от тези сега там на трибуната, които са на "първата копка", няма да бъдат живи, за да я видят готова! И защо една магистрала започва строежа нито от началото, нито от средата, а някъде в произволна точка към краищата - това може да е въпрос в "Стани богат" за 100 000 лв.?!
  • 4
    6
    2070
    2070 година?
  • 4
    5
    Ама
    Разделят тортата да има иза Габриел като смени фенката. Абе туй Габриел мъжко ли е женско ли ееее име Абе има червило 💄 и дълга коса значи ще ееее ...
  • 8
    4
    ЧервенГъз
    Ко прай Милков в чужда община да се прави на важен?! Нахално копеле е това говно от семейство на криминални убийци и престъпници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари