Министър Цеков: Реалното строителство на АМ "Русе - Велико Търново" може да почне още утре

3
Ако времето е хубаво, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи, поясни Цеков
Ако времето е хубаво, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи, поясни Цеков Снимка: МРРБ

Ако времето е хубаво, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи, поясни Цеков

Автомагистралата „Русе - Велико Търново“ е абсолютно реална, проектите са почти изготвени. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие Андрей Цеков, който присъства на церемонията по първа копка на обекта в близост до пътя Бяла - Ценово.

За осемкилометровият участък, който днес откриваме, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Средства в бюджета са предвидени“, посочи той, цитиран от БТА. Министърът припомни, че се разчита и на финансиране по програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г.

На въпрос кога ще започне реалното строителство след днешната символична първа копка, министърът отговори, че това може да стане още утре. „Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са фиксирани. Ако времето е меко и хубаво като сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи. Ако паднат снегове, ще се поднови през пролетта“, каза още министърът.

Той допълни, че в началото на следващата година ще бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец. „Паралелно с това възлагаме и проектиране на продължението на магистралата от Велико Търново до магистрала „Марица“, а оттам вече със скоростни пътища към граничен пункт „Лесово“ и граничен пункт „Маказа“. Това предстои догодина като проектиране“, посочи министър Цеков.

На въпрос кога ще е готова магистралата Цеков отговори, че срокът е пет години след издаването на разрешенията за строеж.

Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането ѝ ще започне в 7,9-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД "АМ Русе Търново". Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД "Лидер Консулт". Стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ "Русе - Велико Търново" от Русе до Бяла (от 0+400 до км 40+640) и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма "Транспортна свързаност" 2021-2027.

Автомагистралата "Русе - Велико Търново" ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода "Шипка" и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    😭😭😭😭
    Прах в,очите на вярващите
  • 6
    1
    daskal
    Ама машините и хората НЕ започнаха ли работа? Какво е това "може"?! Пак ли само лентички рязахте?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари