КНСБ пусна мобилно приложение за сигнали срещу работодателите

0
Сигналите са анонимни и се разпределят за проверка към институциите
Сигналите са анонимни и се разпределят за проверка към институциите Видео: bTV

Да подадеш сигнал срещу работодателя си в рамките на 1 минута

Мобилно приложение на КНСБ – VOX КNSB , позволява това. Сигналите са анонимни и се разпределят за проверка към институциите.

Приложението е създадено с цел да бори сивия сектор. Оценките са, че у нас той е около 21% от Брутния вътрешен продукт (БВП) годишно, предаде bTV.

Бюджетът губи от него около 400 млн. лв. Около 100 са подадените сигнали през мобилното приложение на синдиката. Най-много са за неизплатени заплати и осигуровки.

Проверките по част от сигналите вече са приключили и действително са констатирани нарушения.Приложението е безплатно. В него могат да се подават сигнали 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата. Не се изискват доказателства за твърденията, а просто да се посочи проблемът. Сигналът се преглежда от синдиката и се изпраща към компетентната институция – Инспекцията по труда, данъчните или Комисията за защита на потребителите. След като се извърши проверка, подателят се уведомява за резултата.

Самите сигнали са видими за потребителите на приложението. Така че всеки, който си го свали на телефона, може да прочете от кого се оплакват останалите.

„Когато заедно с работодателя ми икономисаме нещо в момента, в бъдеще време ще загубят със сигурност или от майчинството, или от обезщетението за безработица, или от пенсията“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Любов е, когато около теб има сто жени, а ти мислиш само за пет, шест...

Харесай Дунавмост във Фейсбук