КНСБ: Предлагаме незабавно вдигане прага на бедност

0
Друго предложение е вдигане на минималната заплата с 50 лв. от юли
Друго предложение е вдигане на минималната заплата с 50 лв. от юли Снимка: БНТ, стоп кадър

"И стоките поскъпват, и парите ни се обезценяват, със сигурност тези 12.4% кумулативната инфлация, която НСИ отчете спрямо март, показва накъде вървят нещата"

Това каза в "Още от деня" по БНТ  Пламен Димитров, президент на КНСБ.

"Личната инфлация на тези, които са по-бедни, е по-голяма и е над 20%. Само хлябът е с 18% ръст на годишна база, млечните продукти с около 13%, горивата са над 40 - 42%, зеленчуците също минаха 20%", отбеляза той.

Той коментира, че колкото по-малко продукти потребява човек и няма толкова ресурси, толкова повече усеща тази инфлация, затова от КНСБ настояват за компенсаторни мерки.

"Първото предложение, което трябва да бъде обсъдено, е незабавно вдигане прага на бедност. Инфлацията го е вдигнала с толкова процента поне. Тези 451 лв., които бяха приети за 2022 г., вече не са толкова - трябва поне в 15-ина процента да ги вдигнем. И това е най-лесния и бърз начин да подпомогнем най-уязвимите групи", категоричен беше Димитров.

Друго предложение е вдигане на минималната заплата с 50 лв. от юли.

Синдикалният лидер добави, че не са провеждани консултации със социалните партньори за мерките срещу инфлацията на правителството. По мнение на КНСБ намаляването на ДДС няма да донесе каквото и да е намаление на цената, а парите за Великден за пенсионерите отново са раздавани на калпак.

Президентът на КНСБ отбеляза и ръста на цените при горивата, като сравни цената при минимална заплата в България и в Германия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари