Кметът на Русе посрещна новия посланик на Монголия

1
Обсъдена бе идеята за изложение, представящо пред русенци възможностите на екзотичната страна – бизнес, спорт, музика и образование
Обсъдена бе идеята за изложение, представящо пред русенци възможностите на екзотичната страна – бизнес, спорт, музика и образование Снимка: Община Русе

Обсъдена бе идеята за изложение, представящо пред русенци възможностите на екзотичната страна – бизнес, спорт, музика и образование

По-силната връзка между народите на България и Монголия бе обсъдена при посещението на новия посланик на азиатската държава Нейно Превъзходителство Лхагвасурен Саянаа при кмета на Община Русе Пенчо Милков. Обсъдена бе идеята за организиране на няколкодневно изложение, представящо пред русенци и гостите на града възможностите на екзотичната страна – бизнес, спорт, музика и образование.

„Едно от направленията в българо-монголските отношения, които бих искала да разширя, е спортът, и по-конкретно борбата. Основата ѝ е положена в България, която е наш важен партньор в този спорт“, каза Н. Пр. Саянаа.

Тя изтъкна важността на „бех“ (наименованието на монголската борба) за своя народ. Кметът на Русе разказа за постиженията на русенеца Валентин Йорданов, избран за борец на 20-и век, който неведнъж е прославял града на световни първенства и олимпиади, и за помощта му за местния спорт.

Като бивш член на групата за приятелство България – Монголия в Народното събрание Пенчо Милков посочи стрелбата като общ успех между Русе и азиатската държава.

„Русе има дълга и успешна традиция в спортната стрелба, а нашите клубове не спират да печелят медали в страната и по света“, сподели кметът.

Той посочи, че Община Русе прави всичко по силите си да развива спортната дейност на децата в града.

Обсъден бе и обменът на образователен опит и практики. Н. Пр. Саянаа се запозна с възможностите на обучението по роботика и визуални изкуства, до което вече имат достъп учениците от Община Русе. Изучаването на източни езици в СУ „Васил Левски“ силно впечатли посланика, която предложи след нормализиране на здравната ситуация да се създадат възможности за обмяна на ученици от Русе, и по конкретно училищни спортни отбори, с техни връстници от Монголия.

На срещата в Община Русе присъстваха и директорът Дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ Ивайло Кадишев и почетният консул на Монголия в България хонор. Проф. д-р Камен Милков.

Припомняме, че през 2020 година България и Монголия честваха 70 години от установяването на дипломатическите си отношения. В Русе събитието бе почетено с пътуващата изложба „Мандала – храмът на тайнствената тантра“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари