Кметът на Петрич: Духовният мир на хората е нарушен

0
Миряните от околията са категорични, че няма да приемат заместника на Ангел Кочев
Миряните от околията са категорични, че няма да приемат заместника на Ангел Кочев

Гняв и дори сцени на насилие помрачиха днешния празник в Петрич.

Миряните осуетиха опита на новия архиерейски наместник да отслужи богослужение в църквата „Света Богородица“ и поискаха да бъде върнат старият им духовен водач. Стотици миряни се събраха на протест и нахлуха в храма с викове.

"Духовният мир на хората е нарушен и аз бях длъжен да реагирам", заяви за "Хоризонт" и кметът на общината Димитър Бръчков: "Ние като институция, разбира се, това, което направихме, е отвореното писмо до патриарха, за да може да уведомим за настроението и за напрежението, което се създава".

Първоначалният замисъл на протестиращите беше да бойкотират влизането в храма. След като разбраха, че отец Павел служи официално като архиерейски наместник, протестиращите влязоха в черквата и се опитаха да осуетят службата.

Имаше опит и за физическа разправа с духовници. Вторият изход откъм олтара беше блокиран с пейки. Миряните от околията са категорични, че няма да приемат новия духовен водач и искат връщането на отец Ангел Кочев, който е изпратен да служи в близкото село Ръждак.

Епифаний, игумен на Роженския манастир, се опита да прочете отвореното писмо на митрополит Серафим по повод ескалацията на напрежението, но протестиращите не го чуха.

Жителите на Петрич продължиха да събират подписка с искане отец Ангел Кочев да се върне на служба в централния храм на града.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари