Кирил Петков: За българския интерес е важно РСМ да бъде част от ЕС

0
"Трябва да се мисли кой е българският интерес, кой е интересът на Република Северна Македония и дали тези интереси не са общи.", каза премиерът
"Трябва да се мисли кой е българският интерес, кой е интересът на Република Северна Македония и дали тези интереси не са общи.", каза премиерът Снимка: БНТ, стоп кадър

"Моето присъствие тук показва ангажираност на нашето правителство, по този въпрос трябва да имаме обединение, не може да се играе междупартийно, трябва да се играе национално. За българския интерес е важно Република Северна Македония да бъде част от Европейския съюз, не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели, трябва да работим заедно в синхрон всички",

Това заяви Кирил Петков пред БНТ. 

Премиерът Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от управляващите и опозицията са на посещение в Битоля, Северна Македония за официалното откриване на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

Според българския премиер не трябва да се мисли за натиск от когото и да било. "Трябва да се мисли кой е българският интерес, кой е интересът на Република Северна Македония и дали тези интереси не са общи. Ако нямаме мир и стабилност на Балканите, ако не можем да вдигнем границите, ако не може нашите бизнеси да работят от двете страни на границите, нищо няма да постигнем", подчерта Кирил Петков.

Той беше категоричен, че правата на българите в Република Северна Македония трябва да бъдат защитени.

"Двете правителства работят много, трябва да стигнем до обща позиция, в България сме сложили рамките, които имаме, за нас е важно европейското бъдеще на РСМ, всички общности в РСМ трябва да се чувстват с равни права, темата за Конституцията е реалистична, не е нещо, което не може да се постигне - въпросът е как, кога, в какви стъпки", допълни Кирил Петков.

Имаме много добра комуникация от двете страни на границата, каза още българският премиер.

Той коментира и Бюджет 2022, окачестви го като ясен, с ясни разходи. "Всичко е абсолютно прозрачно, така че не би трябвало да има изненади. Всичко върви по план, не сме излезли от никакви рамки. За да се финансира дефицитът, който е заложен в бюджета, е въпрос на правилните лихвени проценти и пазари. Оставаме на министъра на финансите да реши правилният момент", каза още Кирил Петков.

Относно това, че страната ни ще може да изнася ток чак до Италия, Кирил Петков заяви: "Ще има връзка от Северна Македония, през Албания до Италия, тези коридори на износ дават тази добавена стойност, която се надяваме да имаме в съвместната ни работа".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Киро, Киро,
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=4609321439190660&set=gm.1940418362826471
  • 1
    1
    Qqq
    Кириле, излиза че е по- важно за нас Северна да влезе в ЕС, отколкото за северджаните. Ако и на тях им беше важно, нещата са простички- спират да си присвояват историята ни и проблемите са решени.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари