Кирил Петков: В интерес на България и Северна Македония е да няма граници

0
Тогава всички други проблеми, като езикът на омразата например, ще си отидат", заяви премиерът
Тогава всички други проблеми, като езикът на омразата например, ще си отидат", заяви премиерът Снимка: БГНЕС

Според него, ако икономиките на двете държави работят заедно, тогава по-лесно ще бъдат разрешени и някои от дългосрочните въпроси

"В интерес на България и Република Северна Македония е да няма граници, да имаме свързана инфраструктура; кметовете от двете страни на границата да работят заедно; да има търгуващи един с друг бизнеси и културни събития. Тогава всички други проблеми, като езикът на омразата например, ще си отидат". Това заяви премиерът Кирил Петков, който отправи приветствие към участниците в срещата между общините от България и Северна Македония, попадащи в обхвата на Програмата за трансгранично сътрудничество в периода 2021-2027 г. Форумът е в Сандански.

„Надявам се, че съвсем скоро ще можем да дадем пътя на Република Северна Македония към Европейския съюз. Влизайки в Европейския съюз, двете страни ще могат да работят заедно без граници и без ограничения“, посочи Петков, предава БТА.

Според него, ако икономиките на двете държави работят заедно, тогава по-лесно ще бъдат разрешени и някои от дългосрочните въпроси.

"Ако общините започнат да работят заедно, Балканите ще започнат да се развиват", смята Петков. По думите му, колкото една власт е по-близка до гражданите си, толкова по-добре може да представлява техните интереси.

„Промяната означава законност, никой да не се чувства привилегирован. Всички трябва да сме с ясната представа, че харчим обществени средства, които някой друг е изкарал“, каза още премиерът Кирил Петков.

В работната среща между общините участват още министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски и министърът на регионалното развити и благоустройството на България Гроздан Караджов. От българска страна участват общините от областите Благоевград и Кюстендил, а от страна на Република Северна Македония – от Североизточен, Източен и Югоизточен район за планиране. Домакин на срещата е община Сандански.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Бай Чеп
    Ученото си е учено! Друго си е Харвард, Кирчо и Кокорчо и компанийката на управляващия квартет продават България топтан - на едро! Не си играят с дребни сделчици!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари